MMF traži nove uštede

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
... proračuna FBiH za 2012. godinu i Prijedlog zakona o njegovom izvršenju upućujući ih u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku.

Smanjenje potrošnje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što bi novi rebalans proračuna morao značiti nove uštede na svim razinama, iz Vlade je pojašnjeno kako je to i jedan od prethodnih uvjeta za dobivanje stand-by aranžmana od MMF-a, koji znači održanje stabilnog fiskalnog sustava, nastavak provedbe restriktivne javne potrošnje, uz pojačani nadzor i smanjenje proračunskog deficita.

Na tako definiranim osnovama, ukupni javni prihodi i primanja su izmjenama i dopunama proračuna Federacije BiH planirani u iznosu od 1,999 milijuna KM i veći su u odnosu na usvojeni proračun za 2012. godinu za 75,3 milijuna KM ili 3,9 posto.

Utvrđivanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH, koji je upućen u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku, Vlada FBiH ispunila je još jedan od uvjeta za zaključenje stand-by aranžmana s MMF-om.

Agencija za bankarstvo

Kako bi se poštovale institucionalne nezavisnosti Agencije za bankarstvo, brisane su odredbe o razrješenju dužnosti prije isteka mandata ravnatelja, zamjenika ravnatelja i članova Upravnog odbora Agencije u slučaju da Parlament ne usvoji izvješće o poslovanju u roku od šest mjeseci od kraja izvještajne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je izvršeno usklađivanje odredbi o tretmanu povjerljivih informacija sa zahtjevima EU-a, čiji je cilj uklanjanje prepreka za potpisivanje bilateralnih memoranduma o razumijevanju Agencije za bankarstvo FBiH sa bankarskim supervizorima Austrije i Italije, jer Agencija treba ojačati svoju suradnju posebno s bankarskim supervizorima zemalja u kojima je sjedište matičnih kompanija banaka iz FBiH, pojašnjeno je iz Vlade.

Usvojen je Prijedlog Zakona o liječništvu, sestrinstvu, primateljstvu koji će u budućnosti definirati liječničko i sestrinsko zvanje i načela obavljanja njihove djelatnosti, kao i opći uvjeti, prestanak prava. Na sjednici Vlade, koja radi u nekoj vrsti tehničkog mandata rečeno je kako se predloženim rješenjima pozitivno izjasnila većina županijskih ministarstava zdravstva.

Izvor: Vecernji.ba

Vezani članci