Milić pozdravlja Hadžovićeve mjere “Da jedno dijete umre, svi bi na ministra”

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon konferencije za tisak resornog ministra Rašida Hadžovića oko početka školske godine podijeljena su mišljenja, kako roditelja, tako i nastavnika, pa i sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od sindikata učitelja, koji je već prema ministru reagirao sa zaključcima, predsjednik Sindikata srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku Josip Milić smatra da razloga za nezadovoljstvo nema.

Sve ove mjere predostrožnosti pozdravljam, po meni su jako dobre i mislim da će se ovim mjerama mogućnost zaraze minimalizirati. Mislim da je ministarstvo ozbiljno i studiozno pristupilo problematici”, istaknuo je Milić.

Ističe da će tijekom ovoga tjedna u školama imati sjednice i odlučiti o svemu ovome.
Najprije trebamo vidjeti koliko imamo odjela sa više od 15 djece te te odjele podijeliti na pola. Treba vidjeti kako napraviti raspored i sve ostale detalje, što neće biti baš jednostavno. Za početak, svi krećemo s redovitom nastavom, a u slučaju širenja epidemije postoje rezervne opcije”, istaknuo je Milić.

Učenici će morati nositi maske na hodnicima i ispred škole, a u razredima ne, dok će profesori nositi vizire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stajališta sam da u ovome trenutku treba biti odgovoran, pa ako treba skratiti sate i na 20 minuta, da djeca i dalje imaju svoj kontakt i socijalizaciju, da se nastava odvija, ali da bude maksimalan oprez i odgovornost svih nas”, kaže Milić.

Upitan o podijeljenim mišljenjima oko izvođenja nastave, Milić kaže da je najlakše komentirati, a ne snositi odgovornost. “Da jedno školsko dijete umre, svi bi na ministra. Bolja je predostrožnost”, zaključio je.

Međutim, ono što je i sindikatima i nastavnicima i roditeljima zasigurno jasno jeste da treba poboljšati tehnički dio priče. Naime, znatan broj nastavnika nema računalo, ili ima jedno računalo o kojem ovisi cijela obitelj. Također, znatan je i broj djece, čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, koji nemaju računala. "U školama bi se morala poboljšati opremljenost računalima i kamarema, da bi se u isto vrijeme kada ide učionička nastava mogla izvoditi online nastava za učenike koji su kod kuće", neki su od komentara iz škola.

Bilo kako bilo, škola počinje u ponedjeljak. Ministar je dosta kasno izašao sa smjernicama u javnost, pa je i vrijeme reagiranja suženo, kako za roditelje, tako i za sindikate.

Vezani članci