Međunarodni je dan prve pomoći; Znate li ukazati pomoć ozlijeđenoj osobi?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Dan Prve pomoći, koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za podizanje svijesti o činu spašavanja života. Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu rujnu. Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je 'Prva pomoć u školama', navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Škole su sigurnije uz prvu pomoć

Prije 150 godina, bitka u sjevernoj Italiji potaknula je ideju koja je od tada promijenila svijet. Dana 24. lipnja 1859. Henry Dunant, mladi ženevski biznismen, svjedočio je zastrašujućim patnjama i agoniji nakon bitke kod Solferina. Mobilizirao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i djevojke da se brinu o ranjenicima bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. 

Osigurao ih je potrebnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica. Njegova knjiga 'Sjećanje na Solferino' nadahnula je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) 1863. godine.

"Potreba za humanitarnom akcijom i danas je od vitalne važnosti kao i 1859. Milijuni ljudi svake godine budu ozlijeđeni ili ubijeni zbog neadekvatnog odgovora ili nedostatka pravovremene pomoći. Neposrednim poduzimanjem mjera i primjenom odgovarajućih tehnika dok se čeka stručna pomoć može se znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i utjecaj katastrofa i svakodnevnih izvanrednih situacija. 

Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć. To je vitalni početni korak za pružanje efikasne i brze akcije koja pomaže u smanjenju ozbiljnih ozljeda i poboljšanju šansi za preživljavanje", ističe Lejla Selimović iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Nesumnjivo je da znanje prve pomoći promovira sigurnije i zdravije okruženje. Imati osoblje i studente koji su dobro opremljeni vještinama prve pomoći doprinosi povećanju sigurnosti škola. Mnogi učenici dožive nesreće dok su u školi. Nesreće mogu dovesti do jednostavnih ozljeda, ozbiljnih rana ili fraktura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, žrtvi se može pružiti početna pomoć dok ne dođe zdravstveni radnik. Važno je imati obučeno osoblje i učenike koji mogu iskoristiti svoje vještine i poduzeti brze mjere za liječenje pogođene osobe, te primijeniti prave postupke kako bi spriječili veću štetu.

Da bi se osigurala sigurnost svih članova osoblja i učenika, važno je imati prvu pomoć u školama. Od vitalne je važnosti upoznati sve s osnovnim metodama koje bi trebali primijeniti nakon što se dogodi nesreća. Osnovno znanje prve pomoći pomaže u tretiranju krvarenja, opekotina, toplotnog udara, nereagiranja ili nesvjestice, ozljede glave, kostiju, mišića, zglobova, gušenja, bolova u prsima, astme, alergijskih reakcija i slično, kažu u INZ-u.

U ZDŽ aktivnosti za primjer

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je do prošle godine kao redovnu programsku aktivnost svake godine radila na povećanju sigurnosti u školama kroz edukacije iz prve pomoći, nastojeći da se periodično obuhvate sve ciljne grupe - nastavno i drugo osoblje i učenici u svim osnovnim i srednjim školama, osoblje u javnim i privatnim predškolskim ustanovama, studenti fakulteta, kao i ekipe prve pomoći (sekcije) u osnovnim i srednjim školama u Zeničko - dobojskoj županiji (ZDŽ). Ove aktivnosti su privremeno morale biti zaustavljene zbog situacije sa covid-19 i zatvaranjem škola.

Osim edukacija u školama, redovno se priprema i distribuira tiskani materijal koji služi kao uputa za pružanje prve pomoći, plakati koji su izloženi u školskim hodnicima i učionicama, brošure koje se distribuiraju sudionicima edukacija, ali i prilikom izdavanja vozačkih dozvola u postajama policije, te putem benzinskih crpki.

Materijal, koji se dijeli vozačima, dostupan je i na web stranici Instituta, online, za preuzimanje.

Također, u suradnji sa Crvenim križem Grada Zenica tiskana je i distribuirana svim školama u ZDŽ knjiga sa naslovom 'Prva pomoć za djecu, zdravstvene laike i polaznike kurseva prve pomoći' koja ne sadržava stručne izraze, nego su tekst i ilustracije potpuno prilagođeni djeci i osobama koje se profesionalno ne bave zdravstvom.

Od rujna ove godine Služba za školsku higijenu Instituta pokrenula je online edukaciju o pružanju prve pomoći za svo nastavno i drugo osoblje u školama na području ZDŽ. Ova online edukacija provodi se uz pomoć platforme Moodle, a u suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ i Pedagoškim zavodom Zenica.

Vezani članci