Lozančić: BiH nije samo Sarajevo i Zenica, Milošević je izmislio Sejdu Bajramovića i znate kako je završilo

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Mato Zovko, predsjednik Županijskog odbora HDZ ZDK-a, i Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH, smatraju da je prekjučeršnjom najavom formiranja Vlade ZDK-a bez predstavnika HDZ-a, zanemarena volja koju je na proteklim izborima izrazio hrvatski narod.

"Iz Zenice upućujemno apel kompletnoj bh. javnosti, ali prije svega Zlatku Lagumdžiji i Sulejmanu Tihiću, da još jednom napomenemo, da politika koju prezentiraju i ovdje u ZDK-u, nije dobra politika za BiH. To je politika pogubna za BiH, to je najbolji put da se BiH uvede u totalnu neizvjesnost. Insistiranje i pravljenje vlasti bez legitimiteta jednog od konstitutivnih naroda, nikada nije donijelo dobro ovoj zemlji", rekao je Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik predsjednika HDZBiH smatra da formiranje kantonalne vlade bez predstavnika HDZ-a jasna je poruka bošnjačkom narodu na prostorima gdje je u manjini.

"Jasno je svakom političkom analfabeti da će odgovor uslijediti i u Posavini i u Hercegbosanskoj županiji. Ovo je poruka Posavljacima i Sulejmanu Tihiću, da Bošnjaci ne žive samo u Zenici i Sarajevu. BiH postoji i puno izvan ova dva grada gdje se koncentrirala bošnjačka politička elita i koja, nažalost, misli da je samo to BiH. BiH je i Banja Luka i Mostar i Livno i Posavina i meni je žao što vodeći lideri Bošnjaka nisu svjesni toga jer obnašaju preodgovornu dužnost da toga ne bi bili svjesni. Ako su svjesni, a ovo rade, onda je to razočaravajuće", kaže Lozančić.

Prema njegovim riječima, SDP, SDA i Narodna stranka Radom za boljitak, koji su postigli sporazum o formiranju Vlade ZDK-a (6 Bošnjaka, 2 Hrvata i 2 Srbina) izigravaju duh konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda tako što "izvlače pojedince koji jesu pripadnici Hrvata, ali bez legitimeteta da ih predstavljaju".

"Slobodan Milošević je izmislio jednog Sejdu Bajramovića i znate kako je to završilo", dodao je Lozančić.

Predsjednik Županijskog odbora HDZBiH ZDK-a Mato Zovko podsjetio je da je ova stranka na listopadskim izborima dobila 8.757 glasova i da nije istina, da su Hrvati u ZDK-u najveće povjerenje dali SDP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odbacujemo svako nastojanje, bilo koga, da Hrvate u ZDK-u odvoji od 90 postotnog izbornog legitimiteta koji su Hrvati dali HDZBiH i HDZ 1990. Ne mogu vjerovati, da netko ne vidi, tko je davao glasove Narodnoj stranci Radom za boljitak", kazao je Zovko.

Zastupnik u Parlamentu FBiH i dosadašnji zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a Ivo Tadić nazvao je bezobraznom jučerašnju posjetu mandatara Vlade ZDK-a Fikreta Plevljaka većinskim hrvatskim općinama, Usora i Žepče.

"Taj isti premijer uime SDP-a, koji kaže, da će oni dati predstavnike hrvatskog naroda, ne dozvoljavaju Hrvatima da oni daju svoje ministre, dolazi u većinske hrvatske općine i želi kazati da su one prioritet. To je bilo jako ružno i bezobrazno. Još želim vjerovati da će doći do zaokreta jer ako se ništa ne promijeni to će biti ružna poruka hrvatskom narodu i BiH", izjavio je Ivo Tadić.

( Srna)

Vezani članci