Ljiljana Lovrić: Komšić je personifikacija hrvatske neravnopravnosti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kako ocjenjujete položaj Hrvata u BiH?

LOVRIĆ: Položaj Hrvata nije nimalo zavidan, a ukoliko je nekome stalo da ova država opstane i zaista zaživi na demokratskim principima, onda se on mora popraviti. Hrvati moraju da počnu uživati punu ravnopravnost i konstitutivnost na svakom metru kvadratnom BiH, baš kao Srbi i Bošnjaci. Hrvatska ravnopravnost u ovakvim konstelacijama odnosa je nemoguća te je stoga nužno mijenjanje Ustava BiH kroz teritorijalno preuređenje i institucionalne mehanizme koji će obezbijediti prava svakom konstitutivnom narodu u BiH, a posebno Hrvatima kao najmalobrojnijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi se pitao član Predsjedništva "svih građana", jer se tako deklariše, uvjerena sam da za Hrvate iz stranaka sa hrvatskim predznakom ne bi bilo mjesta u institucijama vlasti BiH, osim naravno ako ne bi bili deklarisane "patriote".

Asocirate na Željka Komšića. Smatrate li da on može kvalitetno dazastupa interese Hrvata u BiH?

LOVRIĆ: Ono oko čega se posljednji mjesec vode polemike je kako to da Hrvati u FBiH smatraju Komšića "oktroisanim". Komšić je u FBiH personifikacija hrvatske neravnopravnosti i političkog deklasiranja cijelog jednog naroda. Svi Hrvati Federacije sa pravom glasa nisu imali šansu naspram više od 300.000 bošnjačkih glasova kojima je izabran Komšić.

 A da li je izabrani potpredsjednik RS Emil Vlajki stvarni predstavnikHrvata?

LOVRIĆ: Da su Hrvati u RS bili zajedno i imali jednog kandidata mogli su da izaberu potpredsjednika RS. Kada je izbor Vlajkija u pitanju, ključno je da su predstavnici Hrvata u institucijama RS krivi za nepostizanje dogovora o jednom kandidatu i svehrvatskoj koaliciji u RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško mi je davati komentar za nekoga o kome znam vrlo malo, ali prve izjave koje je Vlajki uputio nisu nimalo ohrabrujuće. Bez daljeg da on nije kompetentan, ali s obzirom na to da je potpredsjednik iz reda Hrvata, prvo bi trebalo da se bolje upozna sa problemima i osjećanjima hrvatskog naroda u RS, pa tek onda da daje izjave. Radikalne izjave koje su uslijedile odmah po proglašenju izbornih rezultata nimalo neće pomoći ni Vlajkiju, a još manje hrvatskom narodu u RS. Vlajki je trebalo da pokaže veće razumijevanje za hrvatske probleme, a ne da započinje mandat kao član Predsjedništva "svih građana".

 Zbog čega hrvatske stranke nisu nastupile sa jednim kandidatom zapotpredsjednika RS?

LOVRIĆ: Najveći problemi u cijeloj priči o zajedničkom nastupu iskonstruirani su od strane dosadašnjeg predsjednika Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Tomislava Tomljanovića. On je odbijao bilo kakve sastanke pravdajući to činjenicom da je u RS NHI najjača stranka i da njima treba da pripadnu sve pozicije kada su Hrvati u pitanju. S druge strane Davor Čordaš je u tom pogledu bio zaista kooperativan i zalagao se za dogovor.
Parlament RS

 Šta mislite o tome što Hrvati trenutno nemaju svog potpredsjednika uNarodnoj skupštini Republike Srpske?

LOVRIĆ: Nemaju Hrvati puno toga na teritoriji cijele BiH, a što im po Ustavu i po zakonima ove države pripada. Pored svih izbornih prevara koje su učinjene prema Hrvatima u BiH, još teže pada trenutni neizbor potpredsjednika NSRS iz reda hrvatskog naroda. Olakšavajuća okolnost je činjenica da ovo nije direktno birana dužnost i stvar nije gotova. Vjerujem da će brzo doći do izmjena Ustava RS, koje će omogućiti izbor trećeg potpredsjednika i da će kroz taj čin Hrvati dobiti tu poziciju u NSRS.

Glas Srpske

Vezani članci