Lijekovi u svibnju konačno jeftiniji!

Vidi originalni članak

- Agencija će 7. svibnja objaviti maksimalne veleprodajne cijene lijekova. Očekujemo da bi od druge polovine svibnnja pa nadalje mogle da se osjete prve posljedice primjene Pravilnika o maksimalnim cijenama lijekova - kazala nam je Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH, javlja Dnevni avaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjene su da su pacijenti do sada na lijekove godišnje trošili pola milijarde maraka, a od svibnja će, prema procjenama Agencije, ti troškovi biti skresani za oko deset posto. To znači da će u kućnim budžetima ostati ukupno pedesetak milijuna maraka.

Agencija se vodila potrebom da novim Pravilnikom cijene lijekova donekle poravna s onim u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Podsjećamo, bh. građani godinama su plaćali skuplje lijekove u odnosu na pacijente iz zemalja okruženja.

U našoj zemlji PDV na sve robe, pa tako i na lijekove, obračunava se po stopi od 17 posto, dok se u Srbiji medikamenti oporezuju po stopi od osam, u Hrvatskoj od pet, a u Sloveniji od 8,5 posto. Sada, za većinu lijekova u BiH maksimalna veleprodajna cijena neće biti viša od 90 posto prosječne cijene lijeka u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Tubić je podsjetila i da je sredinom siječnja ove godine na snagu stupio novi Pravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u našoj zemlji. Međutim, predviđeno je da njegova primjena počne od dana godišnjeg izračuna, a to je bio 6. ožujka, prvi ponedjeljak u tom mjesecu.

- Od tog dana počeo je teći rok od 60 dana koji je dat veletrgovcima da usklade cijene s onim određenim novim Pravilnikom - navodi Tubić.

Vezani članci