Istražuju se veze policije i bugojanskih bombaša

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Napadači na policijsku postaju u Bugojnu 27. lipnja vjerojatno su imali suradnike u policijskim redovima i to je sada postalo predmetom obuhvatne istrage, izvješćuju banjolučke Nezavisne novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o terorističkom činu u kojem je jedan policajac poginuo, a više njih je ranjeno.

Prema navodima lista, istragu je naložio policijski komesar u Srednjobosanskoj županiji Drago Vukoja, a posebno će se provjeravati obiteljske veze Harisa Čauševića, uhićenog odmah nakon napada. Čaušević je i priznao sudjelovanje u njemu.

Sumnjivi poslovi

- Naredio sam osnivanje istražnog tima koji će provjeriti sve moguće propuste, pa tako i navode o rodbinskim vezama osumnjičenog s policajcima - rekao je Vukoja.

- Naredbu o provođenju istrage donio sam puno prije nego što su se ovi navodi pojavili u medijima, jer želim raščistiti stvari u svojoj kući. Istražni tim vodit će visoki policijski dužnosnik. Vukoja kaže da je ova ekipa počela raditi prije samo dva dana, jer je bilo problema s imenovanjem članova. Nismo željeli da u ekipu uđu ljudi kojima bi se mogla predbaciti bilo kakva povezanost s ovim slučajem. U njoj nema nikoga iz Policijske uprave Bugojno - rekao je Vukoja.

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Almir Džuvo ranije je na sjednici parlamentarnog povjerenstva za obranu i sigurnost upozorio na bliske obiteljske veze Harisa Čauševića s Islamom Čauševićem, jednim od čelnika bugojanske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džuvo je rekao kako je vrlo neobično da policija nikada nije pretražila Čauševićevu kuću, iako je OSA dala cijeli niz podataka o njegovim sumnjivim poslovima. Islam Čaušević, načelnik Kriminalističke policije u Bugojnu, opovrgnuo je tvrdnje da je rođak osumnjičenog Harisa Čauševića te da ga je prije uhićenja štitio.

Direktor OSA-e ustvrdio da radi zaštite rođaka nisu procesuirane ranije kaznene prijave podnesene protiv osumnjičenog Harisa Čauševića, na što je Islam Čaušević optužio Džuvu za širenje neistina.

- Poznajem Harisa Čauševića, jer on je poznat policiji - rekao je Islam Čaušević.

- Osobno sam kolegama iz federalne policije dostavio podatke o tome da je Haris Čaušević sudjelovao u hakerskim napadima. Ponovio je da u MUP-u SBŽ rade Husein Čaušević i Zaim Ždralović, stric i bliski rođak osumnjičenog za napad na policijsku postaju. Potonji je čak zapovjednik posebne policijske postrojbe županijskog MUP-a. Ne znam koliko su ove tvrdnje utemeljene, ali želim da se sve istraži - rekao je komesar Vukoja.

‘Vjerska država’

Prema podacima OSA-e objavljenim nakon napada u Bugojnu, u BiH je evidentirano oko tri tisuće osoba, koje bi se mogle povezati s terorističkim aktivnostima.

O njima je raspravljao i Zastupnički dom Parlamenta BiH, ali bez konkretnih odluka. Rasprava je protekla u uzajamnim optužbama srpskih i bošnjačkih zastupnika.Visoki dužnosnik SDA i njezin kandidat za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ne vjeruje u brojku kojom operira OSA.

To je navelo predsjedatelja Vijeća ministara Nikolu Špirića da ustvrdi kako teroristi u BiH imaju političku potporu, te da je u BiH na djelu pokušaj uspostave “vjerske države”.

piše:  Joško Čelan / slobodnadalmacija.hr

Vezani članci