INZKO BiH ima pravo slaviti 1. ožujak kao Dan nezavisnosti

Fena
Vidi originalni članak

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. ožujak Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je večeras visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice neovisnosti BiH.

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Europska unija željela vidjeti što se događa u BiH i kakvu budućnost građani žele.

"Referendum je zato i organiziran 29. veljače i 1. ožujka i oni koji su sudjelovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo", istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog "DA" nezavisnosti, 22. svibnja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene narode, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Europska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična sablasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.

Vezani članci