I to je BiH: Mijenjaju naciju da bi postali popisni instruktori

Vidi originalni članak
List navodi da je Elvedin Smajić iz Kiseljaka promijenio nacionalnost i izjasnio se kao Srbin, ne bi li postao instruktor za popis stanovništva, ali da je, ipak, odbijen.

Pres piše da pojedini mediji u Federaciji BiH tvrde da se širom ovog entiteta na natječajima za instruktore ili popisivače ljudi izjašnjavaju potpuno suprotno od onoga što realno jesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su se u mnogim općinama u kojima su bile velike migracije stanovništva pojavili problemi prilikom formiranja popisnih komisija i izbora popisivača.

Glavni problem je u tome što struktura instruktora ili popisivača treba da odražava strukturu stanovništva sa posljednjeg popisa iz 1991. godine, što je u brojnim općinama neizvodljivo, jer je potpuno promijenjena etnička struktura stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Siniša Dodik kaže za "Pres Republika Srpska" da je teško spriječiti popisne zloupotrebe, te da je problem i u tome što veliki broj osoba koje su se prijavile za mjesta instruktora ili popisivača nisu ni bile rođene 1991. godine, kada je izvršen posljednji popis u BiH.

Potpredsjednik SDS-a iz Zvornika Kostadin Vasić kaže da nije iznenađen slučajem iz Kiseljaka, jer sličnih situacija ima i u njegovoj općini, gdje se "Bošnjaci i Srbi izjašnjavaju kao Jugosloveni i tako ulaze među instruktore za popis ili popisivače iz reda ostalih".

Potpredsjednik PDP-a i šef Poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić kaže da nema ništa protiv poteza Elvedina Smajića ako se kao Srbin izjašnjavao i prije 1974. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srna

Vezani članci