I to je BiH: Mijenjaju naciju da bi postali popisni instruktori

List navodi da je Elvedin Smajić iz Kiseljaka promijenio nacionalnost i izjasnio se kao Srbin, ne bi li postao instruktor za popis stanovništva, ali da je, ipak, odbijen.

Pres piše da pojedini mediji u Federaciji BiH tvrde da se širom ovog entiteta na natječajima za instruktore ili popisivače ljudi izjašnjavaju potpuno suprotno od onoga što realno jesu.

Tako su se u mnogim općinama u kojima su bile velike migracije stanovništva pojavili problemi prilikom formiranja popisnih komisija i izbora popisivača.

Glavni problem je u tome što struktura instruktora ili popisivača treba da odražava strukturu stanovništva sa posljednjeg popisa iz 1991. godine, što je u brojnim općinama neizvodljivo, jer je potpuno promijenjena etnička struktura stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Siniša Dodik kaže za "Pres Republika Srpska" da je teško spriječiti popisne zloupotrebe, te da je problem i u tome što veliki broj osoba koje su se prijavile za mjesta instruktora ili popisivača nisu ni bile rođene 1991. godine, kada je izvršen posljednji popis u BiH.

Potpredsjednik SDS-a iz Zvornika Kostadin Vasić kaže da nije iznenađen slučajem iz Kiseljaka, jer sličnih situacija ima i u njegovoj općini, gdje se "Bošnjaci i Srbi izjašnjavaju kao Jugosloveni i tako ulaze među instruktore za popis ili popisivače iz reda ostalih".

Potpredsjednik PDP-a i šef Poslaničkog kluba ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zoran Đerić kaže da nema ništa protiv poteza Elvedina Smajića ako se kao Srbin izjašnjavao i prije 1974. godine.

Srna