Hrvatski predsjednik Ivo Josipović na udaru SDP-ovih medijskih jurišnika

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Premda je, koliko do jučer, bio miljenik sarajevskih novinara, osobito onih bliskih SDP-u, koji su glorificirali svaku njegovu izjavu i potez, hrvatski se predsjednik Josipović na udaru SDP-ovih medija našao onog trenutka kada je, u maniru svakog ozbiljnog državnika, pokazao kako nema namjeru da političke sugovornike u BiH bira isključivo prema stranačkim simpatijama.

Ivo Josipović je, podsjetimo, prije desetak dana posjetio Mostar gdje se, između ostalih, sastao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i dopredsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, a najavio je i skori dolazak u Banja Luku i susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako Josipovićeva bh. turneja i sastanci sa stranačkim liderima koji se teško mogu svrstati u političke saveznike SDP-a nije bila po mjeri Zlatka Lagumdžije i njegove vizije međudržavne (a zapravo međustranačke) suradnje, tako su i krenule kritike na račun hrvatskog predsjednika..

„I dok su su svi očekivali da će Ivo Josipović dati svoj doprinos procesu dalje integracije i pomirenja u BiH, oni optimističniji čak i da će kao pravnik dati doprinos jačanju države kroz ustavne promjene, on se opredijelio za koketiranje s hrvatskom desnicom u BiH koja se zalaže za dalje podjele ionako nedovoljno jake države (...) U svakom slučaju, Ivo nas je razočarao. Za sada ne predstavlja ni blijedu sjenku Stjepana Mesića", napisao je novinar M.M., u tekstu pod naslovom "Stjepane, vrati se", objavljenom početkom tjedna na jednom internet portalu koji je pod punom kontrolom SDP-ovih političkih komesara.

Samo dan kasnije hrvatski predsjednik Ivo Josipović je istim povodom (zbog posjeta Mostaru i najave dolaska u Banja Luku) u dnevnim novinama San „završio" u rubrici „Gubitnik dana". Novinari Sana, jednako bliskog SDP-u, zamjerili su Josipoviću što posjetom Banjoj Luci i Mostaru zaobilazi zvanične državne organe, a prije svih Predsjedništvo BiH.

Kako je, međutim, Ivo Josipović svoj prvi državnički posjet BiH imao u travnju ove godine, kada se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i održao govor pred zastupnicima oba doma državnog Parlamenta (i ispričao se zbog sudjelovanja Hrvatske u politici podjele BiH) jasno je da SDP-ovi novinari zamjeraju Josipoviću samo jedno: što se još nije sastao s njihovim šefom Lagumdžijom.
Slobodna Bosna

Vezani članci