Hrvatski predsjednik Ivo Josipović na udaru SDP-ovih medijskih jurišnika

Ivo Josipović, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Milorad Dodik, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Božo Ljubić, HDZ 1990, Hrvati u BIH, Hrvatska, Ivo Josipović, SDP BIH, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Hrvatska, Politika, Valentin Inzko, Ivo Josipović, Ivo Josipović, Mostar, Hercegovina, Ivo Josipović, vic, Tomislav Karamarko, Papa Benedikt, predsjednik Josipović., Ivo Josipović, Vedran Mornar, Hrvatski nogometni savez, hrvatski nogomet
Premda je, koliko do jučer, bio miljenik sarajevskih novinara, osobito onih bliskih SDP-u, koji su glorificirali svaku njegovu izjavu i potez, hrvatski se predsjednik Josipović na udaru SDP-ovih medija našao onog trenutka kada je, u maniru svakog ozbiljnog državnika, pokazao kako nema namjeru da političke sugovornike u BiH bira isključivo prema stranačkim simpatijama.

Ivo Josipović je, podsjetimo, prije desetak dana posjetio Mostar gdje se, između ostalih, sastao s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem i dopredsjednikom HDZ-a 1990. Martinom Ragužem, a najavio je i skori dolazak u Banja Luku i susret s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

No, kako Josipovićeva bh. turneja i sastanci sa stranačkim liderima koji se teško mogu svrstati u političke saveznike SDP-a nije bila po mjeri Zlatka Lagumdžije i njegove vizije međudržavne (a zapravo međustranačke) suradnje, tako su i krenule kritike na račun hrvatskog predsjednika..

„I dok su su svi očekivali da će Ivo Josipović dati svoj doprinos procesu dalje integracije i pomirenja u BiH, oni optimističniji čak i da će kao pravnik dati doprinos jačanju države kroz ustavne promjene, on se opredijelio za koketiranje s hrvatskom desnicom u BiH koja se zalaže za dalje podjele ionako nedovoljno jake države (...) U svakom slučaju, Ivo nas je razočarao. Za sada ne predstavlja ni blijedu sjenku Stjepana Mesića", napisao je novinar M.M., u tekstu pod naslovom "Stjepane, vrati se", objavljenom početkom tjedna na jednom internet portalu koji je pod punom kontrolom SDP-ovih političkih komesara.

Samo dan kasnije hrvatski predsjednik Ivo Josipović je istim povodom (zbog posjeta Mostaru i najave dolaska u Banja Luku) u dnevnim novinama San „završio" u rubrici „Gubitnik dana". Novinari Sana, jednako bliskog SDP-u, zamjerili su Josipoviću što posjetom Banjoj Luci i Mostaru zaobilazi zvanične državne organe, a prije svih Predsjedništvo BiH.

Kako je, međutim, Ivo Josipović svoj prvi državnički posjet BiH imao u travnju ove godine, kada se sastao sa članovima Predsjedništva BiH i održao govor pred zastupnicima oba doma državnog Parlamenta (i ispričao se zbog sudjelovanja Hrvatske u politici podjele BiH) jasno je da SDP-ovi novinari zamjeraju Josipoviću samo jedno: što se još nije sastao s njihovim šefom Lagumdžijom.
Slobodna Bosna