HRS: Smjena ministara HDZ1990 - trgovina na račun poreskih obveznika

Vidi originalni članak

Smjena je nastupila iz isključivo političkih i stranačkih razloga, nipošto zbog eventualnog boljeg budućeg rada Vlade. Ono što je sramotno i pogubno je način trgovine sa bošnjačkim političkim strankama i preuzimanje osnivačkih prava RMC "Dr. Safet Mujić" (oko 6 milijuna maraka duga) u istočnom Mostaru i općoj bolnici u Konjicu (12 milijuna duga), što je bila cijena bošnjačkih ruku u Skupštini.
Vodeća stranka Hrvata u HNŽ, HDZ BiH, ima politički legitimitet većinskog odlučivanja u ime Hrvata u HNŽ, ali nema legitimitet ponašanja kao da je HNŽ njihovo privatno vlasništvo, braneći hrvatske interese preuzimanjem duga bošnjačkih institucija. Hoće li se dogoditi i preuzimanje osnivačkih prava u bolnicama u Srednjoj Bosni? Dakle ništa drugo nego trgovina foteljama koja će nas skupo koštati. Kao da ne postoji sutra, nego je bitan samo postojeći mandat i da se iscrpi sve što se može iz budžeta županije, naravno, za stranačke potrebe. Ipak je izborna godina.
Predstavnici bošnjačkih stranaka, počevši od SDA, SBB-a, SzBiH, pa do SDP-a, digoše obje ruke za ovakav razvoj situacije, a netom nakon toga otiđoše pripremati tribinu o ugroženosti i „Stanju i perspektivama Bošnjaka u Mostaru", zajedno sa vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca u studentskom hotelu Mostar. Svi ste pozvani 17.06.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako tako, niti HDZ1990 ne treba glumiti neku žrtvu. Zar nisu oni sami raskinuli koaliciju sa HDZ-om BiH za sve razine, na Središnjem odboru u Tomislavgradu u prosincu 2013.? Ova stranka je jedva dočekala 2011. godine, unatoč lošem izbornom rezultatu, ući u vladu HNŽ i tobože „odgovorno djelovati za svoje birače", što je u praksi značilo dizanje ruku za sve ono što naloži HDZ BiH. Počevši od Proračuna i Programa rada vlade koji nisu tretirali nijedan strateški razvojni projekt, nego se kupovao socijalni mir, pa do komercijalnog kredita u iznosu od 14 mln KM (u roku od sedam godina otplate vratiti će se uz ovaj iznos i 4 mln kamata). Ministri iz HDZ-a 1990 za sve digoše ruke, ne zajedno sa HDZ-om BiH, nego prije HDZ-a BiH.
Treba li podsjećati na sramotno glasovanje u Domu Naroda FBiH vezano za protuustavne izmjene Zakona o proračunima. Izaslanici HDZ 1990 u Domu naroda Luka Faletar i Mićko Bandur, zajedno sa kolegama iz HDZ-a BiH, u Mostaru «instaliraše» dogradonačelnika, unatoč činjenici da su bili upoznati sa protuustavnom prirodom ovih izmjena Zakona o proračunima. Umjesto da glume žrtve teorija zavjera, neka u HDZ-u 1990 preuzmu odgovornost svojih katastrofalnih političkih poteza.

Ovakav razvoj situacije u HNŽ može malo koga iznenaditi, jer smo navikli da je politika isključivo borba za vlast i beneficije. Došlo je vrijeme da se stane u kraj takvom vidu političkog djelovanja, jer cijena koju narod plaća prelazi granice podnošljivosti. HRS se zalaže za politiku kojoj nije cilj vladati, nego mijenjati društvo na bolje, a to ćemo dokazati i pokazati. Ovim putem se „zahvaljujemo" političkim akterima u HNŽ što su nam raskrčili ogroman politički prostor za djelovanje i politički uspjeh.
HRS

Vezani članci