HBŽ SKORO GODINU DANA BEZ VLASTI Mnogi prizivaju 'hrvatsku Vladu', no još se ne zna ni tko čini skupštinsku većinu

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Osim Hercegovačko-neretvanske županije koja još uvijek nema Vladu, slična situacija bez ikakvih obrisa i naznaka je također u Hercegbosanskoj županiji koja nije dobila vlast ni skoro godinu dana nakon izbora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem skupštinske većine i 'službenog' mandatara'

Nakon previranja u HDZ-u upitno je kako će izgledati skupštinska većina te kome će i hoće li se uopće ikome prikloniti njihova bivša zastupnica i članica Marija Bagarić. Trenutačni omjer snaga u Skupštini je: HNP (Hrvatski narodni pomak) 5, HDZ BiH 4, HDZ 1990 4,  HNL (Hrvatska nezavisna lista) 2 i HRS 1, dok s druge strane SDA i SDP imaju po 2 zastupnika, SNSD također 2, a srpski blok Srpsko jedinstvo i Srpska sloga također 2 zastupnika i nanovo neovisna zastupnica već spomenuta Marija Bagarić. Pomak i po dogovoru hrvatskih stranaka s konca prošle godine ima dogovorenog mandatara Ivana Vukadina, no to u praksi i nije zaživjelo jer do lipnja nije potvrđen od strane županijske Skupštine.

"Politička scena se aktivirala i vjerujem da će narednih 10 dana biti jako dinamično i pokazat će se nova skupštinska većina, vjerojatno od idućeg utorka. Pitanje samo nova-stara ili nova-nova, ali krenulo se u aktivne razgovore u kojima sudjeluju svi politički akteri makar imali 1 zastupnika. Ne vjerujem da će se ovo moći dugo odugovlačiti i da će biti definirano tko će sačinjavati vlast, a i tko će imati županijsku većinu", kazao je Drago Konta, predsjednik HDZ-a HBŽ za hercegovina.info koji je istaknuo kako svakako svoju stranku vidio kao dio buduće vlasti.

Skupština HBŽ

U medijima se spominjala i hrvatska Vlada...

"Da. Pa hrvatska većina u Vladi je izgledna, ali ne mogu biti siguran da će tu biti tri najjače stranke iz reda hrvatskog naroda. Pregovori su svakako u tijeku, ali će se uskoro sve definirati i znat ćemo idući tjedan puno više toga", istaknuo je Konta.

Kontaktirali smo i ostale aktere koji će vjerojatno sačinjavati vladajuću većinu, no nisu bili raspoloženi prokomentirati trenutačno stanje oko raspleta još jedne političke dubioze u našoj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak je realnija preslika državne razine u kojoj bi hrvatske stranke morale pronaći partnere.

Hrvatske stranke ukoliko bi sve bile jedinstvene mogu formirati dvotrećinsku vladu s potrebnih 17 ruku, no to je teško za očekivati zbog odnosa u Županiji, ali i na drugim razinama gdje nitko nikome ne vjeruje. U ovim trenucima nitko ne može jamčiti kako će izgledati Vlada budući da je trenutačno najjača stranka HNP koji nema državni kapacitet da formira vlast 'Trojke', a HDZ trenutačno nema teoretsku šansu formirati 'Trojku' u Hercegbosanskoj županiji te će biti nužno uvući u priču preostale dvije najjače stranke u Županiji, a to su već spomenuti HNP i HDZ 1990 koji zajedno imaju 9 ruku i nezaobilazan su faktor barem za pregovore.

Skupština HBŽ

Šarolik izborni pokazateljza malu sredinu

U Hercegbosanskoj županiji se možda najbolje očitava šarolikost društvenog suživota, a izborni rezultati daju omjer onoga što se zapravo događa na terenu, ali kasnije u postizbornim procesima može dodatno zakomplicirati situaciju. U ovoj 'maloj bari' čak je 10 stranaka koje su ušle s barem jednim zastupnikom u županijsku Skupštinu.

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku. 

Vezani članci