Gigavati i milijuni odlaze, bh. vlasti šute

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema tome, još uvijek nije niti na vidiku rješenje ovog problema koji bi u značajnoj mjeri mogao napuniti permanentno prazne bh. proračune. Josip Perić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, potvrdio nam je kako su općine Tomislavgrad i Livno pokušavale s HEP-om voditi pregovore, ali sve je to uzaludno dok se u problematiku ne uključe državne vlasti.

Transparentnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Zbog toga i imamo ovakvo lošu situaciju. Osobno se zalažem da se napokon i iz Hrvatske pokaže transparentnost i jasno iznesu činjenice. Oni svake godine na Buškom jezeru ukradu milijune, a onda iz proračuna pošalju određena sredstva u BiH i to predstavlja kao pomoć Hrvatima u BiH, naglasio je Perić. Nadalje, on navodi kako je zahvalan na svakoj pomoći, ali napokon se mora jasno kazati koliko ta pomoć iznosi, a koliko Hrvatska na račun Hrvata iz BiH svake godine zarađuje u našoj zemlji.

- Nažalost, mislim da se i ovdje radi o nastavku iskorištavanja Hrvata iz BiH, a uvjeren sam kako bh. Hrvati puno više pune hrvatski proračun nego što ga prazne, kategorički tvrdi Perić. Prema tome, on je uvjeren da je došlo krajnje vrijeme da se u cijelu priču uključe sve razine vlasti kako bi se napokon našlo prihvatljivo rješenje za obje strane, a ne samo za Hrvatsku. Naime, HEP za korištenje hidroakumulacije općinama Livno i Tomislavgrad plaća mizernu naknadu od oko tri milijuna maraka. Perić navodi kako je i tu dolazilo do problema zbog lošeg zakona koji u sebi sadrži veliki broj nelogičnosti koje se pod hitno moraju ukloniti.

Hidropotencijali

Prema svemu navedenom, jasno je kako Buško jezero, iako se nalazi unutar granica BiH, u stvarnosti pripada Republici Hrvatskoj. Naime, 1996. godine HEP-u je ustupljeno pravo na korištenje jezera. HEP je tada dobio uporabnu dozvolu nad ovim jezerom, a već iduće godine upisao se u zemljišne knjige kao vlasnik Buškog jezera. Ovo rješenje Hrvatskoj dopušta besplatnu eksploataciju najvećeg vodenog bogatstva BiH. Buško jezero zauzima površinu od 55,8 četvornih kilometara, a energetski potencijal mu je čak za 60 megavata veći od potencijala nuklearne elektrane Krško. Zahvaljujući vodama Buškog jezera, Hrvatska zadovoljava velik dio svojih ukupnih potreba za električnom energijom.
(dnevni list)

Vezani članci