Gigavati i milijuni odlaze, bh. vlasti šute

Prema tome, još uvijek nije niti na vidiku rješenje ovog problema koji bi u značajnoj mjeri mogao napuniti permanentno prazne bh. proračune. Josip Perić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH, potvrdio nam je kako su općine Tomislavgrad i Livno pokušavale s HEP-om voditi pregovore, ali sve je to uzaludno dok se u problematiku ne uključe državne vlasti.

Transparentnost

- Zbog toga i imamo ovakvo lošu situaciju. Osobno se zalažem da se napokon i iz Hrvatske pokaže transparentnost i jasno iznesu činjenice. Oni svake godine na Buškom jezeru ukradu milijune, a onda iz proračuna pošalju određena sredstva u BiH i to predstavlja kao pomoć Hrvatima u BiH, naglasio je Perić. Nadalje, on navodi kako je zahvalan na svakoj pomoći, ali napokon se mora jasno kazati koliko ta pomoć iznosi, a koliko Hrvatska na račun Hrvata iz BiH svake godine zarađuje u našoj zemlji.

- Nažalost, mislim da se i ovdje radi o nastavku iskorištavanja Hrvata iz BiH, a uvjeren sam kako bh. Hrvati puno više pune hrvatski proračun nego što ga prazne, kategorički tvrdi Perić. Prema tome, on je uvjeren da je došlo krajnje vrijeme da se u cijelu priču uključe sve razine vlasti kako bi se napokon našlo prihvatljivo rješenje za obje strane, a ne samo za Hrvatsku. Naime, HEP za korištenje hidroakumulacije općinama Livno i Tomislavgrad plaća mizernu naknadu od oko tri milijuna maraka. Perić navodi kako je i tu dolazilo do problema zbog lošeg zakona koji u sebi sadrži veliki broj nelogičnosti koje se pod hitno moraju ukloniti.

Hidropotencijali

Prema svemu navedenom, jasno je kako Buško jezero, iako se nalazi unutar granica BiH, u stvarnosti pripada Republici Hrvatskoj. Naime, 1996. godine HEP-u je ustupljeno pravo na korištenje jezera. HEP je tada dobio uporabnu dozvolu nad ovim jezerom, a već iduće godine upisao se u zemljišne knjige kao vlasnik Buškog jezera. Ovo rješenje Hrvatskoj dopušta besplatnu eksploataciju najvećeg vodenog bogatstva BiH. Buško jezero zauzima površinu od 55,8 četvornih kilometara, a energetski potencijal mu je čak za 60 megavata veći od potencijala nuklearne elektrane Krško. Zahvaljujući vodama Buškog jezera, Hrvatska zadovoljava velik dio svojih ukupnih potreba za električnom energijom.
(dnevni list)