Federacija BiH: Besplatni udžbenici za učenike drugih razreda

Vidi originalni članak

U Federaciji BiH u novoj školskoj godini biti će omogućena nabavka besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda. To će se prvenstveno odnositi na one koji su u stanju socijalne potrebe, na području svih deset županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za program „Nabavka besplatnih udžbenika“ izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

Spisak odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine je dostavljen svim pedagoškim zavodima i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja već početkom lipnja ove godine.

"Punjenje maloprodajnih objekata udžbenicima počinje od 15 srpnja do 15 kolovoza obično imamo sve neophodne udžbenike na stanju … i dalje imamo udžbenike 7 različitih autora tako da najveća prodaja udžbenika bude nakon prvog održanog dana u školi. I u Republici Srpskoj u toku su završne pripreme pred novu školsku godinu. U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva poručuju da je u ovom entitetu pokrenut proces digitalizacije te će učenici od ove godine u 12 škola učiti iz jednog digitalnog udžbenika"- izjavila je Nada Tihić, šefica marketing službe “Svjetlost”.

"Što se tiče svih novih izdanja i novih udžbenika mi smo sve već obezbjedili, odštampani su novi naslovi i oni se nalaze u prodaji u 20 knjižara šrom RS, ali i u knjižarama koji su nasi kooperanti također sve knjige se mogu naručiti putem pošte"- rekao je Dejan Kerleta iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS-a.

Ministarstvo prosvjete i kulture osiguralo je u školskoj 2019/2020. godini besplatne udžbenike za oko 9.300 učenika prvog i oko 9.700 učenika drugog razreda osnovnih škola, za što je predviđeno 978.350 maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udžbenici nisu jedino što je potrebno da se kupi za početak nove školske godine, navode naši sugovornici, s obzirom na to da se i dio budžeta troši i na školski pribor i opremu, kao i novu odjeću i obuću a za bh. standarde to nije zanemariv trošak.

(bhrt.ba)

Vezani članci