Federacija BiH: Besplatni udžbenici za učenike drugih razreda

školske knjige, udžbenici, Besplatni udžbenici, BIH, udžbenici, ŽZH, ministarstvo, novi zakon

U Federaciji BiH u novoj školskoj godini biti će omogućena nabavka besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda. To će se prvenstveno odnositi na one koji su u stanju socijalne potrebe, na području svih deset županija.

Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za program „Nabavka besplatnih udžbenika“ izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

Spisak odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine je dostavljen svim pedagoškim zavodima i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja već početkom lipnja ove godine.

"Punjenje maloprodajnih objekata udžbenicima počinje od 15 srpnja do 15 kolovoza obično imamo sve neophodne udžbenike na stanju … i dalje imamo udžbenike 7 različitih autora tako da najveća prodaja udžbenika bude nakon prvog održanog dana u školi. I u Republici Srpskoj u toku su završne pripreme pred novu školsku godinu. U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva poručuju da je u ovom entitetu pokrenut proces digitalizacije te će učenici od ove godine u 12 škola učiti iz jednog digitalnog udžbenika"- izjavila je Nada Tihić, šefica marketing službe “Svjetlost”.

"Što se tiče svih novih izdanja i novih udžbenika mi smo sve već obezbjedili, odštampani su novi naslovi i oni se nalaze u prodaji u 20 knjižara šrom RS, ali i u knjižarama koji su nasi kooperanti također sve knjige se mogu naručiti putem pošte"- rekao je Dejan Kerleta iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS-a.

Ministarstvo prosvjete i kulture osiguralo je u školskoj 2019/2020. godini besplatne udžbenike za oko 9.300 učenika prvog i oko 9.700 učenika drugog razreda osnovnih škola, za što je predviđeno 978.350 maraka.

Udžbenici nisu jedino što je potrebno da se kupi za početak nove školske godine, navode naši sugovornici, s obzirom na to da se i dio budžeta troši i na školski pribor i opremu, kao i novu odjeću i obuću a za bh. standarde to nije zanemariv trošak.

(bhrt.ba)