Dodik se zauzeo za Hrvate: BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda

Vidi originalni članak
Dodik je kazao da će Bosna i Hercegovina pokušati doći do kandidatskog statusa ua članstvo u Europskoj uniji do studenog ove godine te da Bih ne može ići naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.

Predsjedatelj i članovi Predsjedništva razgovarali su s potpredsjednicom Europske komisije i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini, javljaju Nezavisne novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konsenzus je europski put. Kasnimo s upitnikom, procedurama, ali bila je prilika da obavijestimo da je sve dogovoreno oko odgovora, da su ostali prijevodi i da će to biti gotovo za 20-30 dana. EU Parlament će donijeti mišljenje o BiH - čime će se zatvoriti procedura za mogući kandidatski status", poručio je Dodik.

On je kazao da će BiH do 1. studenog pokušati doći do kandidatskog statusa, ali i to da su se na sastanku mogle čuti teme koje se tiču formiranja vlasti u BiH.

"Jasno smo čuli da je Europska komisija zainteresirana za brzo formiranje vlasti, i da je NATO izvan domena. Trebalo bi izbjeći pitanje uvjetovanja izbora novih tijela vlasti, prije svega Vijeća ministara", izjavio je Dodik.

Dodik smatra da je to jasna poruka iz Europske unije Bosni i Hercegovini da se vlast mora formirati - jer onda izbori i izborni proces nemaju smisla.

"Želim istaknuti da su unutarnja pitanja u BiH vezana za reformsku agendu, to treba raditi. Potrebno je intenzivirati reforme javne uprave, sustava javnih nabavki, pravosuđa...", rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve smo to spomenuli, upitnik i formiranje vlasti su ključne. Isticale su kolege i regionalne probleme, poput Pelješkog mosta, oni su koristili to svoje individualno pravo", naveo je Dodik.

Dodik je istaknuo i to da je primijetio određenu dozu skepticizma - jer je bilo mnogo najava oko termina predaje odgovora na Upitnik EU.

Rekao je i to da je savršeno jasno da je BiH složen mehanizam, da se pojavljuju pitanje koja blokiraju kretanje BiH, poput preispitivanja ustavnosti imena Republike Srpske, Deklaracije o položaju Hrvata, majorizaciji Hrvata u BiH - i da to ljudi u Europskoj komisiji znaju.

Na koncu obraćanja novinarima on je kazao da BiH ne može naprijed ako se ne uvažavaju interesi sva tri konstitutivna naroda.

Vezani članci