Čestitka Udruge dragovoljaca Mostar povodom Dana neovisnosti RH

Vidi originalni članak

...kao konstitutivan narod, budući da je tada prestala postojati Jugoslavija, koja je uvijek bila izraz volje velikih međunarodnih sila, a ne hrvatskog naroda. U to vrijeme svatko, tko je bio politički i nacionalno informiran, znao je da je to početak agresije na Republiku Hrvatsku i na Hrvate u Bosni i Hercegovini. Dolaskom rezervista u Mostar, 18. rujna 1991., okupirana je dolina Neretve, nakon čega je izvršen i ratni zločin nad civilima u Ravnom, bh mjestu iznad Dubrovnika. Nakon izjave zvaničnika iz BiH, na čelu s Alijom Izetbegovićem, kako rat u Hrvatskoj nije njegov rat, logičan odgovor tadašnje hrvatske politike u Hrvatskoj i BiH bilo je utemeljenje Južnog bojišta, na čelu s generalom Lukom Đankom, koje će ujedinjenim snagama dragovoljaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i hrvatske dijaspore, braniti prostore na kojima žive Hrvati, i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, što se kasnije i pokazalo u potpunosti ispravnom, i političkom i vojnom, odlukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, 22 godine nakon utemeljenja Južnog bojišta negiraju se stečena prava hrvatskih branitelja iz BiH koji su bili pripadnici Južnog bojišta, želi se umanjiti doprinos hrvatskih državljana iz Bosne i Hercegovine u obrani Republike Hrvatske, te revidirati povijest Domovinskog rata.
Republika Hrvatska je domovina hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana koji žive izvan Domovine, i danas smatramo da je naša obveza uvijek i u svako vrijeme braniti svoju Domovinu od agresije, ali i imati ista prava kao i svi branitelji koji žive u Republici Hrvatskoj.

Svim pripadnicima Južnog bojišta i članovima obitelji poginulih branitelja čestitamo Dan hrvatske neovisnosti.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

Vezani članci