BILA 215 MARAKA Cijena komercijalnih testova u Federaciji će pasti ispod 150 maraka

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nakon što je u RS-u cijena komercijalnih testova na koronavirus pala za 50 maraka, odnosno na 150 maraka, uskoro se isto očekuje i u Federaciji. Kako nam je potvrđeno u resornom federalnom ministarstvu cijena će padati čak i ispod 150 maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Aktom Federalnog ministra zdravstva broj 01-33-4203/20 od 22. 07. 2020. godine je traženo proširenje labaratorijskih kapaciteta za obavljanje mikrobiološke djelatnosti-labaratorijske izolacijeviruane RNA i identifikacije uzročnika zarazne bolesti (SARS CoV-2) radi utvrđivanja dijagnoze na COVID - 19, uključivanjem u iste i registriranih privatnih mikrobioloških laboratorija koje ispunjavaju tražene uvjete, u uvjetima COVID-19 epidemije u Federaciji BiH".

Tim činom federalni ministar zdravstva je stvorio prvi preduvjet stvaranjem konkurencije na tržištu i smanjenjem cijene testiranja na COVID-19 jer privatne mikrobiološke labaratorije nisu dužne raspisivati javni poziv za nabavku kitova za testiranje.

"Cijene će padati kod komercijalnih testova, čak i ispod 150 maraka", potvrđeno je za hercegovina.info iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Značajan broj privatnih zdravstvenih ustanova se javio za verifikaciju svojih labaratorija i komisije Federalnog ministarstvo zdravstva rade ubrzano u ocjeni opreme, prostora i kadra kod podnositelja zahtjeva.

Podsjetimo, cijena komercijalnih testova na koronavirus je 150 KM i ima ih dovoljno za sve koji žele se žele testirati, potvrdio je Srni direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zeljković je istakao da je odluka o pojeftinjenju komercijalnih testova u Institutu usvojena na upravom odboru i primjenjuje se od jučer.

PCR test u RS-u je koštao 200, a u Federaciji košta 215 maraka.

Vezani članci