Bh. bolnice dobile donaciju od Vlade Japana

Vidi originalni članak
Ministar Osmanović u izjavi novinarima naglasio je značaj donacije i kazao da će doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga zdravstvene zaštite posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, te prenatalne i neonatalne dijagnostike.

Veleposlanik Japana Kazuya Ogawa naglasio je da je od završetka rata u BiH, u okviru granta pomoći, medicinsku opremu dosad od japanske vlade primilo 15 bolnica (uključujući devet bolnica koje su danas potpisale ugovore o donaciji i 115 domova zdravlja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se, za posjete Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ranije ove godine, uvjerio da se oprema koristi i održava ispravno, a i direktor te ustanove zadovoljan je visokom kvalitetom japanske opreme.

Krajnji korisnici medicinske opreme, nabavljene u okviru druge faze granta, jesu Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" Mostar i Kantonalna bolnica Goražde. Korisnici su i Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno, te javne zdravstvene ustanove "Bolnica Gradiška", Bolnica Trebinje i Zdravstveni centar Brčko.

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović i direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić zadovoljni su što su te medicinske ustanove dio projekta na korist građana. U izjavi novinarima izrazili su nadu da će sličnih projekata biti i ubuduće kako za te, tako i za druge zdravstvene ustanove u oba bh. entiteta.

Medicinska oprema osigurana je na osnovu Sporazuma o razmjeni nota Vijeća ministra BiH i vlade Japana potpisanog 2014. u okviru implementacije granta neprojektne pomoći koji je vlada Japana odobrila u fiskalnoj 2013. radi unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja BiH. Dio tog granta (u iznosu 554.000 eura) namijenjen je sektoru zdravstva u BiH, za nabavku medicinske opreme. Prva faza tog granta realizirana je u ožujku prošle godine, kad je devet zdravstvenih ustanova u BiH dobilo medicinsku opremu, proizvod japanskih malih i srednjih poduzeća. Vrijednost prvog dijela donacije je oko 305.000 eura.

FENA

Vezani članci