Bh. bolnice dobile donaciju od Vlade Japana

SKB Mostar, upravni odbor, Mostar, SKB Mostar, bebe, bebe, smrt bebe, Mostar, menigitis, Široki Brijeg, SKB Mostar, informaciju iz zadarske Opće bolnice, Ante Kvesić, SKB Mostar, SKB Mostar, glukom , bruceloza, Zaraza brucelozom, Mostar, SKB Mostar
Ministar Osmanović u izjavi novinarima naglasio je značaj donacije i kazao da će doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga zdravstvene zaštite posebno u oblasti kirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije, te prenatalne i neonatalne dijagnostike.

Veleposlanik Japana Kazuya Ogawa naglasio je da je od završetka rata u BiH, u okviru granta pomoći, medicinsku opremu dosad od japanske vlade primilo 15 bolnica (uključujući devet bolnica koje su danas potpisale ugovore o donaciji i 115 domova zdravlja).

Kaže da se, za posjete Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ranije ove godine, uvjerio da se oprema koristi i održava ispravno, a i direktor te ustanove zadovoljan je visokom kvalitetom japanske opreme.

Krajnji korisnici medicinske opreme, nabavljene u okviru druge faze granta, jesu Klinički centar Univerziteta Sarajevo, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" Mostar i Kantonalna bolnica Goražde. Korisnici su i Županijska bolnica "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno, te javne zdravstvene ustanove "Bolnica Gradiška", Bolnica Trebinje i Zdravstveni centar Brčko.

Direktor Bolnice Trebinje Vaso Mijanović i direktor Zdravstvenog centra Brčko Nihad Šibonjić zadovoljni su što su te medicinske ustanove dio projekta na korist građana. U izjavi novinarima izrazili su nadu da će sličnih projekata biti i ubuduće kako za te, tako i za druge zdravstvene ustanove u oba bh. entiteta.

Medicinska oprema osigurana je na osnovu Sporazuma o razmjeni nota Vijeća ministra BiH i vlade Japana potpisanog 2014. u okviru implementacije granta neprojektne pomoći koji je vlada Japana odobrila u fiskalnoj 2013. radi unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja BiH. Dio tog granta (u iznosu 554.000 eura) namijenjen je sektoru zdravstva u BiH, za nabavku medicinske opreme. Prva faza tog granta realizirana je u ožujku prošle godine, kad je devet zdravstvenih ustanova u BiH dobilo medicinsku opremu, proizvod japanskih malih i srednjih poduzeća. Vrijednost prvog dijela donacije je oko 305.000 eura.

FENA