ASA kupuje Central osiguranje, a za javnost kažu da se radi o partnerstvu

M. Jurić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Društvo ASA Finance d.d. Sarajevo, većinski vlasnik ASA osiguranja, podnijelo je Konkurencijskom vijeću BiH prijavu koncentracije koja nastaje namjerom kupovine većine dionica u osiguravajućem društvu Central osiguranje d.d. Sarajevo, objavio je portal Osiguranje.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncentracija će, prema podacima iz prijave, imati efekat na tržištu pružanja usluga neživotnog osiguranja na području Bosne i Hercegovine, navdeno je u informaciji Konkurencijskog vijeća BiH, te su pozvani zainteresirani subjekti koja imaju relevantna saznanja o navedenom tržištu da dostave pisane primjedbe i mišljenja.

Zanimljivo, ASA Osiguranje i Central Osiguranje u obavijesti medijima navode da su potpisali ugovor o strateškom partnerstvu s ciljem daljnjeg razvoja i rasta domaćeg sektora osiguranja.

„Zajedničkim partnerstvom ova dva brzorastuća bosanskohercegovačka osiguravajuća društva učinjen je značajan iskorak u procesu konsolidacije i jačanja ovog sektora, što će rezultirati liderskom pozicijom na tržištu osiguranja“, priopćeno je iz tih tvrtki.

Kako je priopćeno, buduće poslovanje oba društva će biti usmjereno na daljnji razvoj, inovacije i digitalna rješenja prilagođena potrebama tržišta.

ASA Finance 66,67 postotni je vlasnik ASA Osiguranja dok ostatak udjela pripada reogisuravatelju Bosna RE 20 psoto i ZIF-u Prevent Invest 13,34 posto. Vlasnici Central osiguranja su CEPS – Centar za poslovne studije Kiseljak sa 70 posto i CENTAR GRADNJA d.o.o. Široki Brijeg sa 30 posto.

Vezani članci