Davis cup: Čilić okrenuo 0:2 u setovima i odveo Hrvatsku do pobjede

Vidi originalni članak
Nakon tri dana drame, neizvjesnosti i preokreta Marin Čilić i društvo pod izborničkom palicom Željka Krajana priču u varašavskoj dvorani Torwar završili su na najljepši mogući način - pobjedom od 4:1.

Hrvatska je na susret 2. kola Prve skupine Euroafričke zone Davis Cupa na noge Poljskoj otišla oslabljena (bez Ivana Dodiga), svjesna da je domaćin u prednosti i u ulozi favorita, ali isto tako naši su vjerovali da mogu do pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon fantastičnog petka i dvije pobjede, Hrvatska je već u subotu mogla osigurati treći (pobjednički) bod, no ono što su propustili Marin Draganja i Mate Pavić, dovršio je Marin Čilić koji je pobijedio najboljeg poljskog tenisača Jerzyja Janowicza sa 3:6, 6:7, 6:4, 6:1, 6:3 te Hrvatskoj osigurao treći bod i pobjedu koja nam donosi rujanske kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa.

U dvoboju prvog poljskog i hrvatskog reketa Čilić je gubio 2:0 u setovima, ali uslijedio je preokret i Janowiczs je od poljskog teniskog junaka postao tragičar. Izgubio je od Čilića, ali 21. tenisača svijeta u petak je šokirao i 17-godišnji Borna Ćorić.

- Iako smo u petak poveli 2-0 znali smo da moramo ostati oprezni, da se ne smijemo zanositi. Iako je Janowicz u petak izgubio, znao sam da u nedjelju može igrati odlično, što je i pokazao. Mnogo je riskirao i pogađao gotovo sve. Krajem trećeg seta popravio sam retern, a odnos snaga sasvim se promijenio mojim breakom kod 4:5. Meni se sve položilo, izbornik Krajan davao mi je prave savjete, a on se sasvim raspao - pričao je Marin nakon velike pobjede u Varšavi.

Meč je bio drama do posljednjeg poena, možda nije moralo biti tako da je Čilić u drugom setu bolje odigrao završnicu tie-breaka, imao je 5:1 i servis, ali je Poljak uzeo set.

- Nije bilo jednostavno oporaviti se. Nakon gubitka drugog seta uzeo sam tzv. toilet break, a u svlačionici baš nisam bio presretan. Trebao mi je taj drugi set, da on počne razmišljati kako mora igrati još bolje i još više riskirati - rekao je Čilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I kod 0:2 Marin je vjerovao da može do pobjede.

- Znao sam da mi treba samo jedan set da mu uđem u glavu i da on počne više riskirati. Znao sam da u meču s pet setova neće izdržati, igrao je i u petak pet setova, a nije tako dobro fizički spreman, a mene je još jednom ove sezone izvukao servis. I danas sam vrhunski servirao - dodao je Čilić.

Hrvatskoj sada predstoji čekanje izvlačenja parova za kvalifikacije za Svjetsku skupinu koje su na rasporedu od 12. do 14. rujna ove godine.
Poljska - Hrvatska 1:4

Petak

Przysieszny - Čilić 1:6, 4:6, 4:6

Janowicz - Ćorić 6:2, 2:6, 5:7, 7:5, 4:6

Subota

Fyrstenberg/Matkowski - Draganja/Pavić 6:7 (1), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (2), 6:4

Nedjelja

Janowicz - Čilić 6:3, 6:7 (5), 4:6, 1:6, 3:6

Przysieszny - Ćorić (nije igrano, predaja Poljaka)

glas-slavonije.hr

Vezani članci