Davis cup: Čilić okrenuo 0:2 u setovima i odveo Hrvatsku do pobjede

Marin Čilić, ATP Rotterdam ABN Amro, tenis, ATP Rotterdam ABN Amro, tenis, Marin Čilić, ATP Rotterdam ABN Amro, Marin Čilić, tenis, u finalu, ATP Delray Beach, tenis, finale, pobjednik, tenis, ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu, Marin Čilić, Ivan Dodig, tenis, ATP Masters 1000 turnira u Indian Wellsu, Marin Čilić, Marin Čilić, Davis cup, Poljska, Hrvatska, tenis, Marin Čilić, ATP Monte Carlo, tenis, Marinko Matošević, Marin Čilić, Ivan Dodig, tenis, ATP Barcelona, Roland Garros, Marin Čilić, međugorac, tenis, Marin Čilić, umag, ATP turnir, US Open, tenis, Marin Čilić, Ivan Dodig, Marin Čilić, US Open, tenis, HTV, Marin Čilić, prijenos, tenis, Marin Čilić, tenis, Marin Čilić, Marin Čilić, Australian Open, tenis, tenis, ATP Rotterdam ABN Amro, Marin Čilić, Marin Čilić, tenis, Davis cup, Marin Čilić, Marin Čilić, ATP Monte Carlo, tenis, Roland Garros, Marin Čilić, Marin Čilić, Roland Garros, Marin Čilić, ATP Hertogenbosch , Marin Čilić, Queens Club, ATP
Nakon tri dana drame, neizvjesnosti i preokreta Marin Čilić i društvo pod izborničkom palicom Željka Krajana priču u varašavskoj dvorani Torwar završili su na najljepši mogući način - pobjedom od 4:1.

Hrvatska je na susret 2. kola Prve skupine Euroafričke zone Davis Cupa na noge Poljskoj otišla oslabljena (bez Ivana Dodiga), svjesna da je domaćin u prednosti i u ulozi favorita, ali isto tako naši su vjerovali da mogu do pobjede.

Nakon fantastičnog petka i dvije pobjede, Hrvatska je već u subotu mogla osigurati treći (pobjednički) bod, no ono što su propustili Marin Draganja i Mate Pavić, dovršio je Marin Čilić koji je pobijedio najboljeg poljskog tenisača Jerzyja Janowicza sa 3:6, 6:7, 6:4, 6:1, 6:3 te Hrvatskoj osigurao treći bod i pobjedu koja nam donosi rujanske kvalifikacije za Svjetsku skupinu Davis Cupa.

U dvoboju prvog poljskog i hrvatskog reketa Čilić je gubio 2:0 u setovima, ali uslijedio je preokret i Janowiczs je od poljskog teniskog junaka postao tragičar. Izgubio je od Čilića, ali 21. tenisača svijeta u petak je šokirao i 17-godišnji Borna Ćorić.

- Iako smo u petak poveli 2-0 znali smo da moramo ostati oprezni, da se ne smijemo zanositi. Iako je Janowicz u petak izgubio, znao sam da u nedjelju može igrati odlično, što je i pokazao. Mnogo je riskirao i pogađao gotovo sve. Krajem trećeg seta popravio sam retern, a odnos snaga sasvim se promijenio mojim breakom kod 4:5. Meni se sve položilo, izbornik Krajan davao mi je prave savjete, a on se sasvim raspao - pričao je Marin nakon velike pobjede u Varšavi.

Meč je bio drama do posljednjeg poena, možda nije moralo biti tako da je Čilić u drugom setu bolje odigrao završnicu tie-breaka, imao je 5:1 i servis, ali je Poljak uzeo set.

- Nije bilo jednostavno oporaviti se. Nakon gubitka drugog seta uzeo sam tzv. toilet break, a u svlačionici baš nisam bio presretan. Trebao mi je taj drugi set, da on počne razmišljati kako mora igrati još bolje i još više riskirati - rekao je Čilić.

I kod 0:2 Marin je vjerovao da može do pobjede.

- Znao sam da mi treba samo jedan set da mu uđem u glavu i da on počne više riskirati. Znao sam da u meču s pet setova neće izdržati, igrao je i u petak pet setova, a nije tako dobro fizički spreman, a mene je još jednom ove sezone izvukao servis. I danas sam vrhunski servirao - dodao je Čilić.

Hrvatskoj sada predstoji čekanje izvlačenja parova za kvalifikacije za Svjetsku skupinu koje su na rasporedu od 12. do 14. rujna ove godine.
Poljska - Hrvatska 1:4

Petak

Przysieszny - Čilić 1:6, 4:6, 4:6

Janowicz - Ćorić 6:2, 2:6, 5:7, 7:5, 4:6

Subota

Fyrstenberg/Matkowski - Draganja/Pavić 6:7 (1), 7:6 (4), 4:6, 7:6 (2), 6:4

Nedjelja

Janowicz - Čilić 6:3, 6:7 (5), 4:6, 1:6, 3:6

Przysieszny - Ćorić (nije igrano, predaja Poljaka)

glas-slavonije.hr