Gotovo je, Hrvatska ne ide na Svjetsko prvenstvo!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Oproštaj hrvatske reprezentacije od kvalifikacija i plasmana u Južnu Afriku, bio je sjetan i pomalo tužan. Ne zato što nas teškom mukom izborena 1:2 pobjeda u Kazahstanu nije odvelo u dokvalifikacije za SP (Ukrajina je u Andori zgazila domaćina s 0:6 i izborila durog mjesto u našoj skupini), već stoga što je taj susret značio oproštaj dijela jedne posebne generacije Bilić Boysa koja nam je posljednjih godina pružila puno lijepih trenutaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela Hrvatska, ali i igrači i stružni stožer u Astani, jednim su uhom prisluškivali vijesti iz Andore. Međutim, već i prije utakmice stigle su pomalo komične, loše vijesti - najbolji igrač domaćih amatera, inače kuhar po zanimanju, nije ni zaigrao jer ga, navodno, nisu pustili s posla.

  • PIXSELL
  • Pogodak Vukojevića brzo je zasjenila vijest iz Andore
Zahvaljujući brojnim ozljedama i Bilićevim pedagoškim mjerama prema Šimunićevu i Križancu, i Hrvatska je nastupila u šarenom sastavu. Bilić je u neobičnu utakmicu koja se igrala na natkrivenom stadionu i na umjetnoj travi poslao jedanaestoricu koji dosad još nikad nisu igrali zajedno. Nedostajalo mu je čak šest prvotimaca.

Runje - Ćorluka - Kovač - Lovren - Pranjić - Srna - Vukojević - Rakitić - Mandžukić - Klasnić

Međutim, u 10. minuti, Vatreni su u rukama imali dokvalifikacije za SP. Darijo Srna je s desne strane savršeno poslužio Ognjena Vukojevića ubačajem iz kornera, a Ogi je, sam k'o duh u sredini protivničkog šesnaesterca, glavom pogodio dalji kut.

  • AFP
  • I veliko slavlje u Andori, Ševčenko je u 22. minuti probio bunker
Potom je topovski pucao i Ivan Klasnić s ruba šesnaeterca, ali je domaći vratar Mokin odlično reagirao i paradom spriječio novi pogodak. Kazahstanci su do prilika dolazili uglavnom nakon grešaka naše vezne linije, a takva jedna akcija urodila je izjednačenjem u 26. minuti.

Zapravo, sve se preokrenulo u pet minuta, i u Kazahstanu i u Andori. Prvo je došla loša vijest iz Andore - Ševčenko je načeo domaćina prvim pogotkom, a onda su u 26. minuti izjednačili i Kazahstanci. Robert Kovač nije uspio blokirati ubačaj Averčenka s desne strane, a Ćorluka nije uspio zaustaviti kapetana Kižnjičenka u sredini, koji u trku puca i šalje loptu ispod Runje.

  • PIXSELL
  • Bilić je već donio odluku o ostanku ili odlasku iz reprezentacije, a trebao bi je objaviti u sljedećih desetak dana
U 34. minuti Hrvatska je mogla opet povesti, ali je topovski udarac Rakitića s vrha šesnaesterca završio na vratnici. No sve su to bili izdvojeni bljeskovi pojedinaca. Prvu suvisliju akciju na utakmici naši su odigrali u 44. minuti kad je Rakitić proigrao Mandžukića u šeansesterac, no Mario si je u idealnoj prilici dao predug for i izgubio loptu.

Iz Andore su u poluvremenu stigle iznenađujuće vijesti. Domaćini igraju bolje od Ukrajinaca, imali su dvije velike šanse, ali je prednost gostima donio Ševčenko nakon jedne gužve u šesnaestercu.

  • PIXSELL
  • Hrvatska je izgubila Svjetsko prvenstvo, ali je dobila novu uzdanicu u obrani - odličnog debitanta Dejana Lovrena

Kao da su saznali da možda još nije sve izgubljeno, Vatreni su već u drugoj minuti nastavka stvorili stopostotnu priliku. Pranjić je probio lijevi bok, fenomenalno poslužio Mandžukića, koji s dva metra glavom puca ravno u vratara Mokina, iako ga je mogao pitati gdje želi primiti gol. Vatreni su u drugom dijelu zaigrali puno bolje, prilike i poluprilike su se redale kao na traci pred golom domaćina, promašivali su Mandžukić, Klasnić, Vukojević..., pa je izbornik Bilić u 63. minuti u igru uveo Matu Bilića, prezimenjaka iz Sporting Gijona.

Međutim, u tom je trenutku sve riješeno u Andori. Ukrajina je u 62. minuti zabila i drugi pogodak, a uskoro i treći, četvrti, peti..., te tako ugasila sve naše nade. Hrvatska je u 70. minuti imala još jednu stopostotnu priliku da se od kvalifikacija barem oprosti pobjedom. Mate Bilić je izbio sam pred Mokina, bio je povlačen s leđa, ali je odlični vratar Kazahstana skinuo njegov udarac s metra udaljenosti. Švicarski sudac nije pokazao na bijelu točku, iako je mogao mirne duše. Ušao je pred kraj i Nikica Jelavić umjesto Klasnića, potom je Bilić pogodio gredu s pet metara, ali mreža kao da je bila začarana.

Zadnjih deset minuta donio je takav festival stopostonih prilika da ih je teško i nabrojiti. Pucali su više puta Bilić, Kranjčar, Jelavić, Rakitić, a onda je častan oproštaj od kvalifikacija donio Kranjčar. Srna je probio desnu stranu, nabacio u peterac, gdje je Niko glavom napokon matirao Mokina za pobjedu.

Častan oproštaj od kvalifikacija u kojima, iskreno, nismo ni zaslužili plasman na Svjetsko prvenstvo.

net.hr

Vezani članci