FOTO  Dinamo i Hajduk u 17 godina progutali 59 trenera!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Hrvatski treneri pali su na niske grane. Zadržati se na klupi hrvatskih prvoligaša duže od jedne godine stvarno je podvig, pogotovo ako vodite Dinamo ili Hajduk. U manje od trećine HNL-a, u osam kola, obavljena je već osma promjena trenera!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ti 'pozitivni šokovi' smjenom trenera nikad se nisu pokazali učinkoviti. Novi trener rijetko bi donio kakav pomak, a rezultati ne bi ništa odskakali od učinka onog prethodnog. I onda nova smjena i tako unedogled. Čovjek se zapita jesu li baš svi treneri tako loši, ili Uprave klubova traže alibije u smjenama trenera.

U Europi je to drukčije. Prošle sezone u Ligi petice u 98 klubova radilo je 136 trenera, dakle trećina je mijenjala trenera, pišu Sportske novosti. Smjene su instrument manjih i klubova u borbi za opstanak, ali i tri velikana posegnula su za nepopularnom mjerom - Chelsea, Real Madrid i Bayern. Promjene su uvijek rizične, što pokazuje Newcastle, koji je ispao unatoč tri stručnjaka - Kevin Keegan, Joe Kinnear i Alan Shearer.

Kao izuzetak pravila je primjer Derby Countyja. Lani su ispali uz rekordno malo bodova (tek 11 od 114!), ali nisu mijenjali trenera, već je Paul Jewell potvrđen i za iduću sezonu! Najmanje je promjena trenera, 4-5 po sezoni, u francuskoj i njemačkoj ligi.

Znakovit je i sljedeći podatak: tri od četiri finalista Kupa Uefe i Lige prvaka imaju iste trenere najmanje pet godina – Ferguson je u Manchester Unitedu od 1986., Schaaf u Werderu od 1999., Lucescu u Šahtaru od 2004. godine. Pep Guardiola je novi na klupi Barce, ali kao dijete kluba dobro poznaje okruženje.

U HNL-u je od 1992. godine bilo bezbroj smjena. Dinamo je imao 29, a Hajduk čak 30 trenerskih promjena. U prosjeku gotovo dva trenera po sezoni! Najveći apsurd je što je Dinamo u dva razdoblja od po četiri uzastopne titule (1996.–1999. te 2006.–2009.) nakon svakog naslova prvaka mijenjao trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Dnevnik.hr/hercegovina.info

Vezani članci