Mogu li Međugorčani odvesti Hrvatsku do uspjeha u Torinu?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovaj put bez Ive Karlovića, koji je završio svoju reprezentativnu karijeru. Time je hrvatska "klupa" znatno skraćena pa je izborniku Željku Krajanu prostor za manevar prilično sužen... Većina tereta u ovoj Davis Cup akciji past će na leđa Marina Čilića i Ivana Dodiga. Reprezentaciji se priključio Mate Pavić, koji se nada svom debiju, a četvrti član je Nikola Mektić, koji je zamijenio ozlijeđenog Antonija Veića.

Baš kao u gotovo svakom Davis Cup dvoboju unatrag 4-5 godina, Marin Čilić glavna je hrvatska snaga i vođa reprezentacije. Iako su mu tek 24 godine, ovo će mu biti već 14. susret. Odigrao je ukupno 28 mečeva (16-12), od čega 19 u singlu (12-7). Znakovito je da je od 2009. naovamo ubilježio deset pobjeda u 13 "živih" mečeva u singlu - poraze je doživio samo od prvoklasnih igrača (Berdych, Đoković i Del Potro).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je uoči početka nove sezone bio vrlo optimističan, Čilić do sada nije pokazao puno. U Chennaiju je pobijedio Stahovskog pa izgubio od Pairea, dok ga je u trećem kolu Australian Opena zaustavio Seppi, što bi iz psihološke perspektive moglo ići u prilog Talijanima. Međutim, Marin se tijekom proteklih nekoliko godina pokazao kao vrlo pouzdan Davis Cup igrač pa taj lošiji ulazak u 2013. ne bi trebao previše utjecati na njegove izvedbe u Torinu.

Otkazivanjem Ive Karlovića Hrvatska je ostala na samo dva ozbiljna pretendenta za nastupe u singlu. Uz Čilića tu je Ivan Dodig, koji se napunio samopouzdanjem nakon što je u Melbourneu prvi put u karijeri igrao treće kolo Grand Slama. Iako je pružio dobar otpor Richardu Gasquetu i uzeo mu set, u toj je fazi završio svoj nastup.

Dodig je tri godine stariji od Čilića, no po Davis Cup iskustvu zaostaje za njime. Ovo će mu biti tek četvrti ogled u kojemu će imati važnu ulogu. Do sada je poražen u sva četiri "živa" meča koja je igrao pod hrvatskom zastavom (podsjetimo, nekoć je igrao pod zastavom BiH).

Za Hrvatsku je debitirao pobjedom u petom, nevažnome meču protiv Ekvadora 2010. godine, nakon kojeg je gubio od Kohlschreibera, Andersona te Soede i Nishikorija prošle godine. Međutim, objektivno je barem u dva od ta četiri meča trebao pobijediti. Protiv Kohlschreibera je u zagrebačkom Domu sportova prokockao meč loptu u četvrtom setu, dok je protiv Soede u Hyogou vodio 2-0 u setovima i imao break u trećem prije nego što je Japanac preokrenuo meč. Od Andersona je izgubio u četiri seta, a najmanje je šansi imao protiv Nishikorija, koji ga je porazio u tri.

U paru je Dodig ostvario polovičan učinak - dvije pobjede i dva poraza. S Čilićem je izgubio od Srbije i pobijedio Južnoafrikance, dok je s Karlovićem poražen od Njemačke, ali je svladao Japance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Piše:
Vedran Babić

HRsport.net

Vezani članci