Mogu li Međugorčani odvesti Hrvatsku do uspjeha u Torinu?

Ovaj put bez Ive Karlovića, koji je završio svoju reprezentativnu karijeru. Time je hrvatska "klupa" znatno skraćena pa je izborniku Željku Krajanu prostor za manevar prilično sužen... Većina tereta u ovoj Davis Cup akciji past će na leđa Marina Čilića i Ivana Dodiga. Reprezentaciji se priključio Mate Pavić, koji se nada svom debiju, a četvrti član je Nikola Mektić, koji je zamijenio ozlijeđenog Antonija Veića.

Baš kao u gotovo svakom Davis Cup dvoboju unatrag 4-5 godina, Marin Čilić glavna je hrvatska snaga i vođa reprezentacije. Iako su mu tek 24 godine, ovo će mu biti već 14. susret. Odigrao je ukupno 28 mečeva (16-12), od čega 19 u singlu (12-7). Znakovito je da je od 2009. naovamo ubilježio deset pobjeda u 13 "živih" mečeva u singlu - poraze je doživio samo od prvoklasnih igrača (Berdych, Đoković i Del Potro).

Iako je uoči početka nove sezone bio vrlo optimističan, Čilić do sada nije pokazao puno. U Chennaiju je pobijedio Stahovskog pa izgubio od Pairea, dok ga je u trećem kolu Australian Opena zaustavio Seppi, što bi iz psihološke perspektive moglo ići u prilog Talijanima. Međutim, Marin se tijekom proteklih nekoliko godina pokazao kao vrlo pouzdan Davis Cup igrač pa taj lošiji ulazak u 2013. ne bi trebao previše utjecati na njegove izvedbe u Torinu.

Otkazivanjem Ive Karlovića Hrvatska je ostala na samo dva ozbiljna pretendenta za nastupe u singlu. Uz Čilića tu je Ivan Dodig, koji se napunio samopouzdanjem nakon što je u Melbourneu prvi put u karijeri igrao treće kolo Grand Slama. Iako je pružio dobar otpor Richardu Gasquetu i uzeo mu set, u toj je fazi završio svoj nastup.

Dodig je tri godine stariji od Čilića, no po Davis Cup iskustvu zaostaje za njime. Ovo će mu biti tek četvrti ogled u kojemu će imati važnu ulogu. Do sada je poražen u sva četiri "živa" meča koja je igrao pod hrvatskom zastavom (podsjetimo, nekoć je igrao pod zastavom BiH).

Za Hrvatsku je debitirao pobjedom u petom, nevažnome meču protiv Ekvadora 2010. godine, nakon kojeg je gubio od Kohlschreibera, Andersona te Soede i Nishikorija prošle godine. Međutim, objektivno je barem u dva od ta četiri meča trebao pobijediti. Protiv Kohlschreibera je u zagrebačkom Domu sportova prokockao meč loptu u četvrtom setu, dok je protiv Soede u Hyogou vodio 2-0 u setovima i imao break u trećem prije nego što je Japanac preokrenuo meč. Od Andersona je izgubio u četiri seta, a najmanje je šansi imao protiv Nishikorija, koji ga je porazio u tri.

U paru je Dodig ostvario polovičan učinak - dvije pobjede i dva poraza. S Čilićem je izgubio od Srbije i pobijedio Južnoafrikance, dok je s Karlovićem poražen od Njemačke, ali je svladao Japance.

Piše:
Vedran Babić

HRsport.net