Televizije truju građane vidovnjacima i gatarama

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Kako i Crkva i država na sve to šute, moj je stav da tu mora ući psihologija kao struka, te nešto učiniti – rekla je dr. Mirjana Krizmanić u okviru svog predavanja o temi “Odgovornost stručnjaka i struke u području samopomoći”, kojim je jučer u splitskom hotelu “Le Meridien Lav” započela 17. konferencija hrvatskih psihologa.

Autorica psihološkog bestselera “Tkanje života”, kojoj je ove godine Zagrebačka skupština dodijelila nagradu “Zagrepčanka godine”, dodala je da u zemlji s tako niskim stupnjem obrazovanja kao što je naša, televizija predstavlja veliki autoritet, tako da vidovnjaci i gatare mijenjaju ponašanje onih koji ih gledaju, pa se događa da ljudi, na primjer, ne odlaze liječniku jer ih je gatara uvjerila da će ozdraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje i kockanje

- Mi bismo kao psiholozi morali imati prosvjetiteljsku ulogu i reći: “Gospođo, ne može ta žena vidjeti vašeg unuka kad vi još nemate ni dijete.” Struka se s tim mora boriti sama, jer država te više ne štiti ni od čega, od kamatara do vidovnjaka. Moramo zaštititi našu struku, ali prije svega moramo zaštititi ljude – zaključila je dr. Krizmanić, čije se predavanje sasvim uklopilo u glavnu temu konferencije, a to je “Odgovornost – osobna, profesionalna i društvena”.

Splitska konferencija okupila je oko 500 hrvatskih psihologa, od kojih će njih 240 aktivno sudjelovati u izlaganju radova, na okruglim stolovima, simpozijima, radionicama te u predstavljanju knjiga, projekata i postera.

Odgovornost

Uz “odgovornost” kao osnovnu temu konferencije, hrvatski će psiholozi iduća tri dana govoriti i o drugim temama: od žrtava seksualnog i drugog nasilja do patološkog kockanja, od sudjelovanja psihologa u velikim nesrećama i katastrofama do važnosti rada psihologa u penalnom sustavu, od vojne psihologije do profesionalne selekcije itd.

U čast 130. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti jednog od utemeljitelja hrvatske psihologije Ramira Bujasa, konferencija će danas početi plenarnim predavanjem koje će o prof. Bujasu održati dr. Vladimir Kolesarić.

slobodna dalmacija

Vezani članci