Japanci zbog konzervativaca mijenjaju način na koji pišu imena i prezimena

Vidi originalni članak

Japanci bi uskoro mogli i na latinici početi prvo pisati prezime pa ime, kao što već rade u japanskom pismu, što je pobjeda konzervativaca koji u svijetu koji se brzo mijenja žele sačuvati tradicionalne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrazovanja Masahiko Shibayama danas je tu promjenu predložio vladi, potvrdio je njezin glasnogovornik. 

"Bolje je slijediti japansku tradiciju i kada se japanska imena pišu latinicom", rekao je Shibayama, a objavila novinska agencija Kyodo. 

"U vrijeme kada društvo postaje sve globaliziranije, istodobno postaje sve važnije očuvati raznolikost jezika i kultura", dodao je. 

Japanska tradicija 

Prezimena se tradicionalno pišu prije imena u Japanu, kao i u Kini i Koreji. Početkom 19. stoljeća Japanci su preuzeli zapadni način pisanja svojih imena po kojemu prvo ide ime pa prezime, barem kada ih pišu na engleskom jeziku, odnosno latinici. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena je u skladu s programom konzervativnog premijera Shinza Abea koji želi oživjeti tradicionalnu japansku kulturu, a koji pak slave svi koji žele očuvati tradiciju. 

U anketi koju su prošli tjedan objavile novine Yomiuri, 59 posto ispitanika podržalo je tu ideju, a 27 ih je bilo protiv. 

Ministar vanjskih poslova Taro Kono rekao je u svibnju da bi čak i strani mediji trebali premijerovo ime pisati na tradicionalan način, odnosno Abe Shinzo.

Vezani članci