Da li je ovisnost o seksu ozbiljniji i stvarniji problem nego sama droga

Vidi originalni članak
Kada slavni poput Davida Duchovnyja, Tigera Woodsa ili Russella Branda tvrde da su ovisni o seksu, rijetki su oni koji im vjeruju, dok su u većini oni koji njihovo ponašanje jednostavno smatraju promiskuitetnim, a njihove riječi praznim izlikama i opravdanjima.

No Sveučilište Cambridge provelo je istraživanje na ovu temu kako bi ispitali postoji li doista ovisnost o seksu, ili je ona samo mit i izmišljotina. Uzeli su u obzir da je vrlo lako moguće da doista svaka 25. odrasla osoba pati od kompulzivnog seksualnog ponašanja odnosno opsesije seksualnim mislima i osjećajima, a koje često vode do nekontroliranog ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji je sudjelovalo sveukupno 38 muškaraca - 19 onih koji tvrde da su ovisni o seksu i 19 onih koji s tim aspektom života nemaju nikakvih problema. Istraživanje je pokazalo da one osobe koje tvrde da su ovisne o seksu, u mlađoj dobi počinju gledati pornografiju te ju s vremenom gledaju češće od prosjeka. Osim toga, takve osobe i teže funkioniraju u svakodnevnom životu te teško uspostavljaju odnose s drugima, a često ih muče osjećaji srama i stres.

Znanstvenici su zaključili da 'ovisnici o seksu' u mnogočemu pokazuju sličnost s ovisnicima o drogama. Osim u socijalnim aspektima, i kod jednih i kod drugih se pojačana aktivnost mozga javlja u istom području, prilikom prikazivanja vizualnih sadržaja koji ih asociraju na njihovu ovisnost.

Istraživanje je pokazalo i da što je muškarac mlađi, to teže kontrolira svoju ovisnost. Stoga, kada idući put čujete kako je netko ovisan o seksu, nemojte odmah pomisliti kako je pokvareni promiskuitetni lažljivac.

Jer ako je vjerovati znanstvenicima s Cambridgea, ovisnost doista postoji!

Vezani članci