Tko plaća na spoju?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Našli ste se na spoju sa zgodnom djevojkom. Popili ste piće, pojeli ste ukusnu večeru i sada je vrijeme za račun. Tko plaća? Kojim ćete se pravilom voditi: kavalirstvom ili fair playem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je žena privlačnija to će ona u većoj mjeri očekivati kavalirsku gestu i proslijediti račun partneru. Tako je bar pokazalo britansko istraživanje provedeno nad 416 osoba.

Zašto misle da su zaslužile biti "nagrađene"? Zato jer su se potrudile i provele sate uljepšavajući se za spoj: frizura, šminka, manikura, odabir prave haljine, cipela... Sve ovo oduzima puno vremena i truda, tvrde "zgodnije" ispitanice. Jednako tako, zgodniji ispitanici su više oklijevali kada se od njih očekivalo da plate račun.

Međutim, ako zgodni muškarac želi impresionirati damu s kojom je na spoju, tada će se isprsiti i iskeširati koliko god je potrebno.

"Kada se muškarac ponudi platiti objed, do neke mjere govori: 'zainteresiran sam, htio bih ponovno izaći s tobom`. No sa ženama je upravo suprotno. Kada žena dopusti muškarcu da plati za nju, ona time govori kako bi htjela ponovno izaći s njime", objasnio je dr. Michael Stirrat, istraživač Sveučilišta St Andrews.

Ovo muškarcima može biti pravi pokazatelj u kojem smjeru se razvija spoj - ako dama inzistira na tome da plati, vjerojatno vas ne želi ponovo vidjeti! Ako je pak manje privlačna, bit će sklonija zajedničkom plaćanju računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste se pogubili u rezultatima i ne znate tko pije, a tko plaća, istraživači su ponudili jednostavno rješenje koje se oslanja na pravila bontona. Račun plaća osoba koja je pozvala drugu osobu na izlazak. Taj se protokol mijenja ako uspijete "dobiti" i drugi spoj, stoga dobro proučite scenarije i pripremite se.

izvor: K. Horvat / ordinacija.hr

Vezani članci