Tko plaća na spoju?

Našli ste se na spoju sa zgodnom djevojkom. Popili ste piće, pojeli ste ukusnu večeru i sada je vrijeme za račun. Tko plaća? Kojim ćete se pravilom voditi: kavalirstvom ili fair playem?

Što je žena privlačnija to će ona u većoj mjeri očekivati kavalirsku gestu i proslijediti račun partneru. Tako je bar pokazalo britansko istraživanje provedeno nad 416 osoba.

Zašto misle da su zaslužile biti "nagrađene"? Zato jer su se potrudile i provele sate uljepšavajući se za spoj: frizura, šminka, manikura, odabir prave haljine, cipela... Sve ovo oduzima puno vremena i truda, tvrde "zgodnije" ispitanice. Jednako tako, zgodniji ispitanici su više oklijevali kada se od njih očekivalo da plate račun.

Međutim, ako zgodni muškarac želi impresionirati damu s kojom je na spoju, tada će se isprsiti i iskeširati koliko god je potrebno.

"Kada se muškarac ponudi platiti objed, do neke mjere govori: 'zainteresiran sam, htio bih ponovno izaći s tobom`. No sa ženama je upravo suprotno. Kada žena dopusti muškarcu da plati za nju, ona time govori kako bi htjela ponovno izaći s njime", objasnio je dr. Michael Stirrat, istraživač Sveučilišta St Andrews.

Ovo muškarcima može biti pravi pokazatelj u kojem smjeru se razvija spoj - ako dama inzistira na tome da plati, vjerojatno vas ne želi ponovo vidjeti! Ako je pak manje privlačna, bit će sklonija zajedničkom plaćanju računa.

Ako ste se pogubili u rezultatima i ne znate tko pije, a tko plaća, istraživači su ponudili jednostavno rješenje koje se oslanja na pravila bontona. Račun plaća osoba koja je pozvala drugu osobu na izlazak. Taj se protokol mijenja ako uspijete "dobiti" i drugi spoj, stoga dobro proučite scenarije i pripremite se.

izvor: K. Horvat / ordinacija.hr