Što se sve smatra seksualnim uznemiravanjem?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik uprave vam je na sastanku jasno dao do znanja da biste napredovali mnogo brže kada biste samo bili malo 'ljubazniji' s njim. I dok njemu dinarcu nije ni na kraj pameti da time gazi vaše ljudsko dostojanstvo, vi u sebi kuhate, tlak vam raste, čir na želucu se širi. Vidite sebe u jednoj od onih filmskih scena: vadite gun iz torbice i gurate mu ga pod bradu... (ili u usta, ako preferirate Tarantina)... Ali zvonjava telefona vas vraća u grubu stvarnost, a znojava svinja još je tu, u vašem vidokrugu, piše tportal.hr.

I onda se počnete pitati. Jeste li to sami skrivili? Događa li se to samo vama? Što ako se zaista počnete oblačiti kao opatica i prestanete se šminkati za posao? Odgovori na prva dva pitanja vrlo su kratki. Ne i ne. Odgovor na treće pitanje također nije dug: ili se ne bi ništa promijenilo ili biste dobili otkaz jer ste postali 'nereprezentabilni' i štetni za ugled tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li ga optužiti za seksualno uznemiravanje? Trik s ovom kategorijom je taj što je toliko teško usvojiti jednoznačnu definiciju, da u nekim državama SAD-a pravna definicija glasi 'seksualno uznemiravanje je ono što razuman čovjek smatra da ono jest'. Seksualno uznemiravanje je bilo koje neželjeno seksualno pristupanje, traženje seksualnih usluga te drugo verbalno i fizičko ponašanje seksualne prirode. Pri tome je važno da postoji implicitna ili eksplicitna ucjena (gubitak posla, nemogućnost napredovanja u poslu i sl). Pitanje pravnih kazni za počinitelje seksualnoga uznemiravanja kontroverzno je upravo zbog teškoća u definiranju pojave i određivanja granica između prihvatljiva i nasrtljiva seksualnog ponašanja. Možda se zato svega jedan do sedam posto svih žrtava odlučuje prijaviti ovakve incidente.

Seksualno se uznemiravanje najčešće događa na radnom mjestu i u obrazovnim ustanovama. Zapravo, pozornost javnosti prvi je put skrenuta na ovaj problem kada su 1977. studentice Yalea tužile fakultet zbog seksualnoga uznemiravanja. U jednom američkom istraživanju se pokazalo da je 42 posto žena i 15 posto muškaraca doživjelo seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, a čak 73 posto žena i 22 posto muškaraca u visokoškolskim ustanovama (popularno zvano 'An A for a lay' ili 'Petica za seks').

Ako ste u nedoumici, tipovi ponašanja koji se mogu smatrati seksualnim uznemiravanjem kreću se od naoko bezazlenih ponašanja poput neprimjerene pažnje (uslužnosti) ili govora tijela (gesti, blizine stajanja), preko poziva (za izlazak, u stan), emocionalnog (e-mailovi, telefonski pozivi) ili pak verbalnog pristupanja (eksplicitni seksualni prijedlozi), pa sve do fizičkog pristupanja (dodirivanje, ljubljenje) ili otvorenih seksualnih ucjena (za ocjene, položaj).

Vezani članci