Biciklom do zdravlja

Vidi originalni članak
...sjedeći na malom sicu, naginjući se naprijed i agresivno pedalirajući.

Postoji toliko mnogo zdravstvenih prednosti kod biciklizma, međutim vožnja bicikla je vrlo intenzivna tjelesna aktivnost: može zadati puno stresa na glavne dijelove tijela i sustave kao što su respiratorni sustav, lokomotorni sustav pa čak i na kožu. Uvijek moramo biti svjesni i poduzeti preventivne mjere za zdravlje kada je u pitanju biciklizam, dakle važno je da aktivnost bude učestala, i da nikada ne radimo veliku pauzu, nego da vožnja postane dio naše svakodnevnice.
Bez obzira na kojoj je razini Vaša tjelesna aktivnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

biciklizam se lako može uklopiti u Vaš raspored kako bi poboljšali ukupnu kondiciju i kvalitetu života. Ako trenutno nemate vremena za vježbanje, nije loše koncentrirati se na jednostavno stvaranje kondicije. To će biti vrijeme za poboljšanje Vaše razine tjelesne aktivnosti a usput ne zaboravite uživati u krajoliku dok pedalirate!
Kako bi poboljšali Vaš kardiovaskularni sustav

razmislite o biciklizmu i to najmanje 30 minuta, tri puta tjedno. Nakon nekoliko tjedana trebali bi se početi osjećati jače i 30 min ćete pretvoriti u 45 ili čak 60 min po vožnji ili ćete čak početi voziti 4-5 puta tjedno. Ako povećavate količinu vježbanja postupno, izbjeći ćete ozljede i pretjeranu nelagodu. Konzultirajte se sa terapeutom kod planiranja aktivnosti.
Biciklizam nudi nešto za svakoga

zapamtite, ne morate pedalirati bezbroj bolnih kilometara kako bi uživali u blagodatima biciklizma. Jednostavno koristite bicikl u dolasku na posao ili u školu nekoliko puta tjedno i poboljšati ćete kvalitetu Vašeg života. Mnogi gradovi nude biciklističke staze koje Vam omogućuju da uživate u znamenitostima i krajoliku vozeći sporijim tempom - i tada jačate Vaše mišiće i poboljšavate kondiciju. Tko bi pomislio da je to toliko lako?
Ako ste u potrazi za većim avanturama

razmislite o brdskom biciklizmu kao načinu planinarenja. Ako ste odvažniji, možete pokušati uživati u spuštanju kroz brdske staze i šljunak, zaobilazeći prepreke!
Nekoliko savjeta za početak

-Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili terapeutom prije aktivnosti
-Uvijek je najbolje posavjetovati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete vožnju biciklom, a pogotovo kada bi željeli promijeniti vaše biciklističke navike (tj., povećati stopu fizičke aktivnosti).
-Zagrijte svoje tijelo, to je uvijek dobra praksa, dobro se i temeljito istegnuti i zagrijati prije i poslije svake vožnje biciklom. Ovo je vrlo korisno u sprječavanju ozljeda.
-Vodite brigu o Vašem srcu, čak i ako ste iskusan biciklist, dobro je započeti vožnju sa manjim opterećenjem u nižoj brzini. Kako ćete poboljšavati Vaše biciklističke vještine, možete odabrati više izazovan teren i povećati brzinu.
-Promijenite poziciju hvata na upravljaču, probajte češće mijenjati poziciju hvata ruku na upravljaču kako bi se spriječila bol ili ukočenost u Vašim rukama.
-Mijenjajte položaj sjedenja, duge vožnje znaju biti prilično zahtjevne na malom sicu. To može uzrokovati bol, a u rijetkim slučajevima povećati rizik od impotencije. Kupnja udobnog sica, dobra je investicija, i često mijenjanje položaja, te podizanje na noge, olakšat će vožnju i učiniti je udobnijom.
-Povremene pauze, dobro bi bilo svakih 30 minuta sići sa bicikla i malo šetati, gurajući ga pored sebe tako da se zglobovi odmore od opterećenja vožnje.
-Budite nježni s Vašim zglobovima, biciklizam je relativno "ljubazan" prema zglobovima, ali je još uvijek zahtjevan za njih. Budite nježni, pogotovo sa svojim koljenima. Zaustavite vožnju kada i ukoliko osjetite bol. Moguće je da je Vaše sjedalo prenisko, pa ga pokušajte podići.
-Ohladite nakon vožnje, kada se zaustavite obavezno se dobro istegnite, pogotovo mišiće nogu i budite sigurni da ste unjeli popriličnu količinu tekućine za vrijeme aktivnosti .

Nakon ovih savijeta, možete se primiti posla i uživati u vožnji!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

reha.hr

Vezani članci