Široki Brijeg: Započeli 1. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Sv. misu zadušnicu predvodio je fra Vine Ledušić koji je u svojoj propovijedi stavio naglasak na pučkoškolce, sjećajući se svoga djetinjstva "koje je bilo obilježeno velom šutnje o ljudima koji su nestali tijekom Drugog svjetskog rata", te je pozvao ministrante i sve mlade da budu čistih ruku i srca, jer, kako je kazao i današnje vrijeme nosi bezbroj opasnosti.

"Mladi trebaju znati istinu o svjedocima vjere te su pozvani biti nositelji mira i praštanja, kao i molitelji za nevine žrtve, pa čak i za same zločince", kazao je, uz ostalo u svojoj propovijedi fra Vine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije sv. mise, koju su svojim pjevanjem uljepšali pripadnici malog širokobriješkog zbora "Gospini slavuji", program je nastavljen predstavljanjem glasila Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" - Stopama pobijenih.

Predstavljač je bio hrvatski književnik Krešimir Šego koji je naglasio kako urednik glasila fra Miljenko Stojić dosljedno slijedi uređivačku koncepciju kroz svih šest dosadašnjih brojeva.

Kako se navodi u priopćenju, glasilo nije običan list neke vicepostulature, nego svojevrsna spomen-knjiga ispunjena dokumentima, fotografijama i svjedočenjima.

Ono pomaže u skidanju prašine s desetljećima čuvanih tajni i tako doprinosi slaganju mozaika događaja iz krvavih dana divljanja partizanskih zločinaca.

Vicepostulatura preko svog glasila potiče istraživanje masovnih grobišta slijedeći izjave svjedoka događaja, kako onih sa strane žrtvi tako i samih zločinaca kojima je proradio glas savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stopama pobijenih doista ide stopama mučenika i treba postati nezaobilazno štivo u svakoj obitelji, navodi se u priopćenju.

(Fena)

Vezani članci