Široki Brijeg: Započeli 1. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Sv. misu zadušnicu predvodio je fra Vine Ledušić koji je u svojoj propovijedi stavio naglasak na pučkoškolce, sjećajući se svoga djetinjstva "koje je bilo obilježeno velom šutnje o ljudima koji su nestali tijekom Drugog svjetskog rata", te je pozvao ministrante i sve mlade da budu čistih ruku i srca, jer, kako je kazao i današnje vrijeme nosi bezbroj opasnosti.

"Mladi trebaju znati istinu o svjedocima vjere te su pozvani biti nositelji mira i praštanja, kao i molitelji za nevine žrtve, pa čak i za same zločince", kazao je, uz ostalo u svojoj propovijedi fra Vine.

Poslije sv. mise, koju su svojim pjevanjem uljepšali pripadnici malog širokobriješkog zbora "Gospini slavuji", program je nastavljen predstavljanjem glasila Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće" - Stopama pobijenih.

Predstavljač je bio hrvatski književnik Krešimir Šego koji je naglasio kako urednik glasila fra Miljenko Stojić dosljedno slijedi uređivačku koncepciju kroz svih šest dosadašnjih brojeva.

Kako se navodi u priopćenju, glasilo nije običan list neke vicepostulature, nego svojevrsna spomen-knjiga ispunjena dokumentima, fotografijama i svjedočenjima.

Ono pomaže u skidanju prašine s desetljećima čuvanih tajni i tako doprinosi slaganju mozaika događaja iz krvavih dana divljanja partizanskih zločinaca.

Vicepostulatura preko svog glasila potiče istraživanje masovnih grobišta slijedeći izjave svjedoka događaja, kako onih sa strane žrtvi tako i samih zločinaca kojima je proradio glas savjesti.

Stopama pobijenih doista ide stopama mučenika i treba postati nezaobilazno štivo u svakoj obitelji, navodi se u priopćenju.

(Fena)