U Neumu svečano obilježena 20. godišnjica HVO-a Neum

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...i načelnika Općine Neum, održana svečana proslava 20. godišnjice od početka pružanja organiziranog otpora agresorskim napadima na hrvatske prostore Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečanim misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća mnogi su se prisjetili svojih muževa, očeva, braće, suboraca i prijatelja koji su u tim ratnim godinama učinili ono najsvetije - dali život za nas, kako bi danas mi mogli uživati slobodu i život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečano misno slavlje održano je u crkvi Gospe od zdravlja u Neumu, a predvodio ga je neumski župnik don Ivica Puljić, uz koncelebraciju kolega svećenika.

''Pokojnici, kojih se danas sjećamo, dali su ono najsvetije, ono najviše što se može dati - kao i sam Krist dali su svoj život za nas, dali su svoj život na našu slobodu. Oni su danas s Bogom, i oni odozgo gledaju kako mi postupamo sa onime što su oni životom obranili. Kada dođe vrijeme stat ćemo pred njih i odgovarati jesmo li možda olovkom, ili za neka materijalna sredstva, prodali ono što su oni krvlju platili.'' - poručio je u svojoj propovjedi don Ivica Puljić, čestitavši 20. jubilej HVO-u, te pozdravljajući sve one koji su sudjelovali u ratu i dali svoj doprinos za obranu domovine.

Po završetku misnog slavlja upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju, gdje su počast poginulima odala brojna izaslanstva, među kojima su bili izaslanstvo Općine Neum na čelu s načelnikom općine dr. Živkom Matuškom, potom izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana općine Neum, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstva susjednih općina Čapljine, Stoca, Metkovića, Ravnog, Stona i Ploča.

Ovom prigodom okupljenima se obratio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, koji je istaknuo kako su općina Neum i njen HVO iznjedrili prvi organizirani otpor agresiji preko seoskih straža i policijskih zasjeda, a kasnije od rujna 1991. preko općinskog HVO-a, u koji su bili uključeni svi vojni, policijski, gospodarski i drugi subjekti koji su sudjelovali na području općine Neum.

''Općina Neum dala je prve žrtve na prostorima Bosne i Hercegovine tijekom 1991. Godine, dajući prostora i vremena Republici Hrvatskoj da organizira svoje prostore i svoju vojsku. Posebno hvala večeras moramo reći svima onima koji su dali svoje živote za nas, koji su svojim životom branili Neum, uže i šire područje naše općine i regije, kao i cijelu rodnu nam grudu. Ovim putem napominjem sve one koji sudjeluju u javnom životu i koji rade za opće interese, a koji su u tom zastranili stavivši svoje vlastite interese ispred općih, da je naša najveća, i životna zadaća ovu rodnu hrvatsku grudu, za koju su naši najmiliji dali život, čuvati za našu djecu i potomke, te njima prenijeti tradiciju naših očeva i djedova. To je dragi prijatelji velika obaveza u kojoj moramo uspjeti.'' - poručio je u svom govoru načelnik Matuško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi zapovjednik neumske bojne Josip Matić se prisjetio se ratnih razdoblja, ističući kako je 1991. godine velika većina Neumljana obukla uniforme, uzela oružje u ruke i stavila se na raspolaganje Kriznom štabu općine Neum, ne postavljajući nikakva pitanja.

''Na sebe smo tada preuzeli težak teret organiziranja punktova na rubnim dijelovima općine, koji su već u drugoj polovici rujna rezultirali formiranim satnijama i obrambenim stožerima u sve četiri mjesne zajednice. Svakodnevna granatiranja, raketiranja i pokušaji prodora rezultirali su mnogim žrtvama, no nijedan se Neumljanin nije povukao s bojišta. Prva crta bojišnice do 1992. godine ostaje netaknuta, a tada četnike potiskujemo duboko u Popovo polje, nakon čega slijedi oslobađanje zaleđa, Stoca, Dubrovnika...'' - prisjetio se Matić, podsjećajući kako su pripadnici Neumske bojne uspješno izvršavali vojne zadaće u Uskoplju, Jajcu, Mačkovcu, Rami i Mrkonjić gradu, gdje su dočekali potpisivanje Daytonskog sporazuma.

''Gledajući s današnje točke gledišta možemo s ponosom reći kako smo sve svoje zadaće obavili uspješno, kako se nikad nismo povukli s bojišta, te kako smo dali veliki doprinos u mnogim oslobodilačkim akcijama, kako na području naše općine, tako i na području ostalih hrvatskih općina i susjedne nam Republike Hrvatske.'' - zaključio je Matić.

Druženje je, uz prisjećanje na ratne dane, nastavljeno u ljetnom vrtu hotela ''Zenit'' u Neumu, a druženje su svojim nastupom uveličali Marin Previšić i grupa ''Kamen'', ženska klapa ''Neum'' Neum i pjevačka skupina HKUD-a ''Humski glas'' Neum.

 Ana Piccolotti | Neum.ba

Vezani članci