U Neumu svečano obilježena 20. godišnjica HVO-a Neum

...i načelnika Općine Neum, održana svečana proslava 20. godišnjice od početka pružanja organiziranog otpora agresorskim napadima na hrvatske prostore Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svečanim misnim slavljem, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća mnogi su se prisjetili svojih muževa, očeva, braće, suboraca i prijatelja koji su u tim ratnim godinama učinili ono najsvetije - dali život za nas, kako bi danas mi mogli uživati slobodu i život.

Svečano misno slavlje održano je u crkvi Gospe od zdravlja u Neumu, a predvodio ga je neumski župnik don Ivica Puljić, uz koncelebraciju kolega svećenika.

''Pokojnici, kojih se danas sjećamo, dali su ono najsvetije, ono najviše što se može dati - kao i sam Krist dali su svoj život za nas, dali su svoj život na našu slobodu. Oni su danas s Bogom, i oni odozgo gledaju kako mi postupamo sa onime što su oni životom obranili. Kada dođe vrijeme stat ćemo pred njih i odgovarati jesmo li možda olovkom, ili za neka materijalna sredstva, prodali ono što su oni krvlju platili.'' - poručio je u svojoj propovjedi don Ivica Puljić, čestitavši 20. jubilej HVO-u, te pozdravljajući sve one koji su sudjelovali u ratu i dali svoj doprinos za obranu domovine.

Po završetku misnog slavlja upriličeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju, gdje su počast poginulima odala brojna izaslanstva, među kojima su bili izaslanstvo Općine Neum na čelu s načelnikom općine dr. Živkom Matuškom, potom izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana općine Neum, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata HNŽ-a, izaslanstva susjednih općina Čapljine, Stoca, Metkovića, Ravnog, Stona i Ploča.

Ovom prigodom okupljenima se obratio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, koji je istaknuo kako su općina Neum i njen HVO iznjedrili prvi organizirani otpor agresiji preko seoskih straža i policijskih zasjeda, a kasnije od rujna 1991. preko općinskog HVO-a, u koji su bili uključeni svi vojni, policijski, gospodarski i drugi subjekti koji su sudjelovali na području općine Neum.

''Općina Neum dala je prve žrtve na prostorima Bosne i Hercegovine tijekom 1991. Godine, dajući prostora i vremena Republici Hrvatskoj da organizira svoje prostore i svoju vojsku. Posebno hvala večeras moramo reći svima onima koji su dali svoje živote za nas, koji su svojim životom branili Neum, uže i šire područje naše općine i regije, kao i cijelu rodnu nam grudu. Ovim putem napominjem sve one koji sudjeluju u javnom životu i koji rade za opće interese, a koji su u tom zastranili stavivši svoje vlastite interese ispred općih, da je naša najveća, i životna zadaća ovu rodnu hrvatsku grudu, za koju su naši najmiliji dali život, čuvati za našu djecu i potomke, te njima prenijeti tradiciju naših očeva i djedova. To je dragi prijatelji velika obaveza u kojoj moramo uspjeti.'' - poručio je u svom govoru načelnik Matuško.

Prvi zapovjednik neumske bojne Josip Matić se prisjetio se ratnih razdoblja, ističući kako je 1991. godine velika većina Neumljana obukla uniforme, uzela oružje u ruke i stavila se na raspolaganje Kriznom štabu općine Neum, ne postavljajući nikakva pitanja.

''Na sebe smo tada preuzeli težak teret organiziranja punktova na rubnim dijelovima općine, koji su već u drugoj polovici rujna rezultirali formiranim satnijama i obrambenim stožerima u sve četiri mjesne zajednice. Svakodnevna granatiranja, raketiranja i pokušaji prodora rezultirali su mnogim žrtvama, no nijedan se Neumljanin nije povukao s bojišta. Prva crta bojišnice do 1992. godine ostaje netaknuta, a tada četnike potiskujemo duboko u Popovo polje, nakon čega slijedi oslobađanje zaleđa, Stoca, Dubrovnika...'' - prisjetio se Matić, podsjećajući kako su pripadnici Neumske bojne uspješno izvršavali vojne zadaće u Uskoplju, Jajcu, Mačkovcu, Rami i Mrkonjić gradu, gdje su dočekali potpisivanje Daytonskog sporazuma.

''Gledajući s današnje točke gledišta možemo s ponosom reći kako smo sve svoje zadaće obavili uspješno, kako se nikad nismo povukli s bojišta, te kako smo dali veliki doprinos u mnogim oslobodilačkim akcijama, kako na području naše općine, tako i na području ostalih hrvatskih općina i susjedne nam Republike Hrvatske.'' - zaključio je Matić.

Druženje je, uz prisjećanje na ratne dane, nastavljeno u ljetnom vrtu hotela ''Zenit'' u Neumu, a druženje su svojim nastupom uveličali Marin Previšić i grupa ''Kamen'', ženska klapa ''Neum'' Neum i pjevačka skupina HKUD-a ''Humski glas'' Neum.

 Ana Piccolotti | Neum.ba