Zaposlenici Gradske uprave za 2012. nisu primili nijednu plaću

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Došlo na naplatu

Kao što je Dnevni list i ranije pisao, isplatu plaća obustavilo je isplaćivanje razlike sukladno sudskim presudama za utuženi topli obrok i druge naknade u iznosu od oko milijun maraka te u gradskoj blagajni nemaju novca i za plaće.
Kako doznaje Dnevni list u Gradskoj upravi, utužena sredstva koja primaju nekima su i veća od iznosa regularne plaće, no brine ih što još uvijek nisu primili plaću za mjesec siječanj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni i sami kako je gradska blagajna itekako osiromašena, pitaju se kad i hoće li uopće primiti zaslužene plaće.
U Gradskoj upravi  imaju obećanja da će uskoro biti isplata plaća za siječanj te se nadaju kako će se isto uskoro i ostvariti te da neće biti potrebe za nekim drastičnijim potezima. 

Hoće li i kada će doći do isplate plaće za mjesec siječanj, od načelnika Odjela za financije Izeta Šahovića nismo uspjeli doznati. Da zbog utuženih sredstava Grad neće moći isplatiti plaće za siječanj nedavno je upozorio i gradonačelnik Ljubo Bešlić navodeći kako zbog nepostojanja novog pravilnika koji uređuje plaće gradske administracije, neće se moći isplatiti plaće za siječanj.
- Dovedeni smo u situaciju da sada moramo isplatiti sve obveze sukladno sudskim presudama za utuženi topli obrok i druge naknade. Novu odluku o plaćama smo trebali davno donijeti upravo zbog svih nelogičnosti koje imamo, kazao je nedavno Bešlić.

Naime, prilikom usvajanja proračuna za prošlu godinu, sporazumno između sindikata i poslodavca došlo je do akontativnog umanjenja plaća i svih naknada za 10 posto. Grad je sporazumom bio dužan u rujnu prošle godine vratiti plaće i ostale naknade na prvotni iznos i isplatiti im razlike. Kako do istoga nije došlo, gradski zaposlenici su preko tužbi tražili da im se umanjeni iznosi isplate. 

Budući da su utužena sredstva došla na naplatu, u osiromašenoj gradskoj blagajni nema novca za isplatu regularnih plaća. Ostaje nepoznanica kad će Grad moći nastaviti redovito isplaćivanje plaća. Nova odluka o plaćama trebala bi osim povećanja najvišim gradskim dužnosnicima regulirati stanje s plaćama u gradskoj administraciji. Novom odlukom ne bi se trebala mijenjati proračunska sredstva koja bi se izdvajala za plaće, iznos će ostati isti. A novim platnim razredima plaće će se nekome povećati, nekome smanjiti, ali ukupni iznos koji se svaki mjesec izdvaja za plaće, ostat će isti.

Uskoro proračun


Inače, Gradska uprava i Odjel za financije ovih dana intenzivno rade na kreiranju prijedloga proračuna za tekuću godinu. S obzirom da je već sredina ožujka i da krajem mjeseca ističe odluka o privremenom financiranju, za očekivati je da će proračun uskoro biti pred gradskim vijećnicima. Zbog teškog financijskog stanja u gradu, rezanja će ići po svim proračunskim stavkama, a tešku financijsku situaciju morat će snositi svi.

Ostaje i za vidjeti koliko će se proračunskih sredstava moći izdvojiti za saniranje posljedica elementarne nepogode. Kazano je kako je riječ o višemilijunskim iznosima, no i to da Grad sam neće moći svu štetu i troškove izmiriti.

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

Vezani članci