Presuda za zločine nad Hrvatima u Potocima kod Mostara 29. rujna

Vidi originalni članak
Odvjetnica Meliha Filipović je rekla kako smatra da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo ulogu Enesa Ćurića u događajima u Osnovnoj školi u Potocima kod Mostara, dodavši da on nije prekršio niti jednu međunarodnu konvenciju u pogledu zatvorenih civila.

- Tužiteljstvo nije dokazalo da je Ćurić planirao, poticao, pomagao i sudjelovao u počinjenju krivičnog djela. Sve što je radio, radio je po pismenoj i usmenoj naredbi komande 47. brdske brigade Armije BiH - sve je potkrijepljeno dokumentacijom - navela je Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti koji su 1993. zatvarani te fizički i psihički maltretirani, s Ćurićem su optuženi Ibrahim Demirović, Samir Kreso, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima kod Mostara, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Odvjetnmica Filipović je istaknula da je Ćurić u svakom trenutku, dovodeći u pitanje svoj život, pomagao zatvorenim civilima hrvatske nacionalnosti.

Kako je kazala, svjedoci optužbe su se pozitivno izjasnili o Ćuriću te su se pozdravljali s njim prilikom ulaska i izlaska iz sudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Da se ponašao humano i savjesno prema civilima potvrdili su brojni svjedoci koji su govorili da im je donosio hranu, puštao ih da donesu hranu, da je štitio žene i djecu. Od strane Ćurića nije bilo nasilja, niti je povrijedio njihovo osobno dostojanstvo - dodala je odvjetnica.

Filipović je pojasnila i da Ćurić nije odlučio i birao koji će civili ići na prinudni rad i u živi štit, nego je to odlučivala komanda 47. brdske brigade ABiH. Ona je rekla da su svjedoci potvrdili da su imali potrebnu medicinsku pomoć u školi.

- Obrana smatra da će ovo sudsko vijeće Enesu Ćuriću donijeti oslobađajuću presudu - rekla je Filipović.

Objava prvostupanjske presude zakazana je za petak, 29. rujna, javio je BIRN-Justice Report.

FENA

Vezani članci