Plenum građana Mostara utvrdio nekoliko zahtjeva, sutra se razmatra novi statut grada

Vidi originalni članak
... je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva je da se od MUP-a HNŽ traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih uhićenja prosvjednika. Također, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za kaznena djela vezana za prosvjede. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg natječaja, kao i direktora svih županijskih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.

Građani traže da se demobiliziranim braniteljima omogući dostojanstven život kroz programe zapošljavanja i stručnih prekvalifikacija. Jedan od zahtijeva je i otvaranje istrage o radu Županijskog tužiteljstva i kažnjavanje odgovornih za nerješavanje trideset slučajeva ubojstava od rata do danas.

Zaključeno je i da se formira Fond solidarnosti za uhićene, prekršajno te kazneno gonjene prosvjednike.

Plenum će, kako je najavljeno, tijekom sutrašnjeg dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Naredni sastanak Plenuma građana i građanki Mostara održat će se u subotu u 15 sati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španjolski trg gdje će u 17 sati biti održan mirni prosvjed, priopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ukidanje financiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjena Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanske županije, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.

Fena

Vezani članci