Plenum građana Mostara utvrdio nekoliko zahtjeva, sutra se razmatra novi statut grada

Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, plenum građana, prosvjedi, BIH, zahtjevi, plenum građana, Mostar, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi, Mostar, prosvjedi
... je i povezivanja sa plenumima u Sarajevu i Tuzli.

Jedan od usvojenih zahtjeva je da se od MUP-a HNŽ traži službena izjava o stavu MUP-a prema socijalnom buntu građana, uz objašnjenja bezrazložnih uhićenja prosvjednika. Također, od gradskih vlasti se zahtijeva ustupanje javnog prostora za održavanje Plenuma građana i građanki Mostara.

Građani zahtijevaju i oslobađanje svih optuženih za kaznena djela vezana za prosvjede. Zahtijeva se i otpuštanje svih javnih namještenika koji su primljeni bez važećeg natječaja, kao i direktora svih županijskih agencija, te revizija diploma javnih namještenika.

Građani traže da se demobiliziranim braniteljima omogući dostojanstven život kroz programe zapošljavanja i stručnih prekvalifikacija. Jedan od zahtijeva je i otvaranje istrage o radu Županijskog tužiteljstva i kažnjavanje odgovornih za nerješavanje trideset slučajeva ubojstava od rata do danas.

Zaključeno je i da se formira Fond solidarnosti za uhićene, prekršajno te kazneno gonjene prosvjednike.

Plenum će, kako je najavljeno, tijekom sutrašnjeg dana razmatrati i prijedlog za novi statut grada Mostara koji je izradio mladi mostarski intelektualac Nino Zelenika.

Naredni sastanak Plenuma građana i građanki Mostara održat će se u subotu u 15 sati u prostorijama OKC-a Abrašević, a građani će se zatim uputiti na Španjolski trg gdje će u 17 sati biti održan mirni prosvjed, priopćeno je iz Koordinacijskog odbora Plenuma.

Podsjećamo, zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara koji su izneseni sinoć su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, ukidanje financiranja političkih stranaka iz proračuna, revizija privatizacije, utvrđivanje porijekla imovine, usvajanje zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine u Federaciji BiH, izmjena Izbornog zakona, donošenje novog statuta Grada Mostara i raspisivanje lokalnih izbora, zatim ukidanje paušala i beneficija političara i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, formiranje odbora za normalizaciju stanja u Mostaru, donošenje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom na razini Hercegovačko-neretvanske županije, te ukidanje zastare za kaznena djela ratnog profiterstva i postratne privatizacije.

Fena