FOTO  Panel diskusijom 'Arhitektura kao društveno odgovorna praksa' otvoreni Mostarski dani Orisa

Vidi originalni članak
... svjesni onoga što radimo jer direktno utječemo na razvoj i izgled društva. Zbog toga ne smijemo sebi dozvoliti da uživamo u estetici koju stvaramo", istaknuo je arhitekta i osnivač časopisa Oris, Andrija Rusan, na sinoć održanoj panel diskusiji "Arhitektura kao društveno odgovorna praksa" kojom je otvoreno premijerno izdanje Mostarskih dana Orisa.

Predstavljajući projekat Roditeljske kuće u Sarajevu koji je biro Normal arhitektura radio nekoliko godina, osnivač i partner, Muhamed Serdarević, naveo je bitnost edukacije mladih za našu budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo edukacija mladih može dovesti do napretka društva. Moramo ih naučiti da tehnologiju koriste na svrsishodan način i tako pomažu društvu", rekao je Serdarević te izrazio nadu da će se projekat Roditeljske kuće u Tuzli realizirati u narednim godinama.

Sudionici panel diskusije i članovi organizacijskog odbora, Senada Demirović Habibija i Joachim Grant naglasili su da arhitektura može biti alatka koja u podijeljenim društvima potječe dijalog dok je dugogodišnji urednik eFM radija iz Sarajeva, Zoran Ćatić, posebno kreiranim video materijalom pokazao kako arhitekti i vlasti u Sarajevu neodgovorno koriste prostor prema osobama sa invaliditetom.

Mostarski dani Orisa nastavit će se danas predavanjima na Main stageu. U 10 sati prvo predavanje održat će njemački arhitekt bh. porijekla, dobitnik brojnih nagrada kao što su Arhitektonska nagrada Augsburga i nagrada Collegium Artisticum, Alen Jašarević, dok će se publici nakon njega predstaviti i turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin. O svom radu govorit će i hrvatski arhitektonski studio nagrađen American Architecture Prize i mnogim drugim značajnim nagradama, 2 Arhitekta, te svjetski poznata firma dobitnica Aga Khan i Mies Van de Rohe nagrada za arhitekturu, Snøhetta.

Održavanje Mostarskih dana Orisa 2018 podržali su zlatni sponzor Alukönigstahl BiH veliki sponzori ACO Grupa i ZANAT, mali sponzori Nil d.o.o., BBR Adria, Knauf, Ytong BiH, Walter BIM Solutions i Katmar. Partneri projekta su Agencija lokalne demokratije Mostar, Fargfabriken, Asocijacija arhitekata u BiH, HDHSK, ARS STUDIO R, Normal arhitektura, City Group i BIM Alijansa.

Vezani članci