FOTO  Mostarski dani Orisa po prvi put u BiH

Vidi originalni članak

... u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Na simpoziju sudjeluju domaći i strani arhitekti, koji će imati priliku vidjeti izvrsnost i složenost nagrađivanih arhitektonskih djela te diskutirati sa stručnom i poslovnom javnosti BiH i regije, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica organizacijskog tima "Mostarskih dani Orisa" Senada Demirović Habibija kazala je kako današnji program započinje panel diskusijom "Arhitektura kao društvena odgovorna praksa" u sklopu koje će govorit kreativni direktor Fargfabrikena iz Švedske Joachim Granit, Muhamed Serdarević te Zoran Ćatić.

Tijekom dana održat će se i MiniOris, događaj za djecu i mladež koji je organiziran u suradnji s Gradom Mostarom i Službom za školstvo, u okviru kojeg će se učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola družiti s arhitektima te sudjelovati na radionici sa studentima arhitektonskih fakulteta.

Također, djeca će imati priliku pogledati suvremenu tehnologiju koju će ustupiti Tehnološki park Spark. U subotu, 21. travnja, program "Mostarskih dani Orisa" kreće u 10 sati kada će se predstaviti arhitekti Alena Jašarević, Han Tumetekin te jedna od najpoznatijih svjetskih tvrtki iz oblasti arhitekture Snoheta. Cijeli program odvijat će su u Kosači do 17 sati. Joachim Granit istaknuo je kako arhitektura i urbanizam mogu doprinijeti tom da se pokrene jedna vrsta diskusije u društvu.

Kazao je kako arhitekturu želi približiti općoj javnosti, jer arhitektura i urbanizam mogu biti doprinijeti društvu na mnoge načine. Član Foruma 2024 i stručni suradnik za komunikacije, odnose s javnošću i međunarodnu suradnju Grada Mostara Mustafa Alendar istaknuo je kako "Mostarski dani Orisa" mogu pomoći Gradu na Neretvi u njegovoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture.

- Organizacija ovakvih događaja, koji su namijenjeni segmentiranoj publici i koji mogu privući ljude sa svih strana svijeta, važna je za naš projekt i mi ćemo ovaj projekt pokušati dignuti na što višu razinu - dodao je Alendar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dani Orisa već 18 godina održavaju se u Zagrebu, a koncept spomenutog događaja je da se kroz pisanu riječ i prezentacije predstavljaju europska i svjetska arhitekturu.

FENA

Vezani članci