Radnici Vinarije Ljubuški na rubu egzistencije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik OV Vice Nižić i vijećnici u cijelom su sporu prihvatili da budu medijatori, jer je Vijeće prije nekoliko mjeseci dodijelilo koncesiju Erovinu nad vinogradima u Ljubuškom uz potpisanu suglasnost radnika.

Radnici su rubu egzistencije u bezizlaznoj situaciji, bez osobnih dohodaka, a kako je poznato preko računa Vinarije Ljubuški su prošle desetine milijuna KM. Prodaje nema, ali kako sami ističu vino se danima odvozi. Dalja obećanja o isplati zaostalih plaća ne prihvaćaju, već traže rješenje svog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku je dogovoreno da pravni zastupnik radnika na adresu vlasnika Ivana Vukšića uputi prijedlog sporazuma u kojem će predočiti svoje zahtjeve s rokovima izvršenja. Vukšić je kako smo upoznati prihvatio ovakav pristup uz obećanje da će se očitovati o zahtjevu radnika u zakonskim rokovima, što bi trebalo biti ovih dana. I sam je zahtijevao da se ne ide u sudski spor, već mirnom nagodbom riješi problem.

U razgovoru s radnicima saznajemo da u idiličan rasplet ne vjeruju, već da sadašnji vlasnik Vukšić samo kupuje vrijeme.

U Ljubuškom je ovo najdrastičniji primjer teškog socijalnog stanja radnika. Vinarija je devastirana i opterećena s velikim kreditima, od kojih se malo toga uložilo u tehnološki proces i distribuciju vina i rakije kojih je do prije nekoliko godina bilo više milijuna litara.

Što se u zadnjih desetak godina radilo u ovom vinskom pogonu ostaje samo za nagađati.

Piše:Bruno Šarić / Foto: Tihomir Bradvica

Vezani članci