Radnici Vinarije Ljubuški na rubu egzistencije

vinarija, Ljubuški, štrajk
Načelnik općine Nevenko Barbarić, predsjednik OV Vice Nižić i vijećnici u cijelom su sporu prihvatili da budu medijatori, jer je Vijeće prije nekoliko mjeseci dodijelilo koncesiju Erovinu nad vinogradima u Ljubuškom uz potpisanu suglasnost radnika.

Radnici su rubu egzistencije u bezizlaznoj situaciji, bez osobnih dohodaka, a kako je poznato preko računa Vinarije Ljubuški su prošle desetine milijuna KM. Prodaje nema, ali kako sami ističu vino se danima odvozi. Dalja obećanja o isplati zaostalih plaća ne prihvaćaju, već traže rješenje svog problema.

Na sastanku je dogovoreno da pravni zastupnik radnika na adresu vlasnika Ivana Vukšića uputi prijedlog sporazuma u kojem će predočiti svoje zahtjeve s rokovima izvršenja. Vukšić je kako smo upoznati prihvatio ovakav pristup uz obećanje da će se očitovati o zahtjevu radnika u zakonskim rokovima, što bi trebalo biti ovih dana. I sam je zahtijevao da se ne ide u sudski spor, već mirnom nagodbom riješi problem.

U razgovoru s radnicima saznajemo da u idiličan rasplet ne vjeruju, već da sadašnji vlasnik Vukšić samo kupuje vrijeme.

U Ljubuškom je ovo najdrastičniji primjer teškog socijalnog stanja radnika. Vinarija je devastirana i opterećena s velikim kreditima, od kojih se malo toga uložilo u tehnološki proces i distribuciju vina i rakije kojih je do prije nekoliko godina bilo više milijuna litara.

Što se u zadnjih desetak godina radilo u ovom vinskom pogonu ostaje samo za nagađati.

Piše:Bruno Šarić / Foto: Tihomir Bradvica