Jablaničkim jezerom plutaju leševi životinja i velike nakupine smeća

Vidi originalni članak
Nedaleko od kuća i uz plažu plutaju dva „otoka" smeća formirana od plastičnih boca, granja, lišća, tekstila, a ima i nekoliko lešina uginulih životinja. Okolo se širi smrad, a visoke proljetne temperature pogoduju razvoju zaraznih mikroorganizama što izaziva zabrinutost stanovništva, piše Dnevni avaz.

Ivica Šimunović, predsjednik MZ Gračac kaže da su stanovnici Gračaca nemoćni da sami nešto poduzmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Najviše plastike i smeća došlo je sa divlje deponije kod Duga, a mnogo je donijela i rijeka Rama koja je počistila korito nakon preljeva na brani HE „Rama". Ovo može pokupiti samo specijalna brodica koju ima „Elektroprivreda BiH" i tražit ćemo da nam pomognu, kao što su to i do sada činili. Slično se desilo i prije više godina kada smo iz jezera pomoću brodice izbacili oko 50 tona smeća. Mi procjenjujemo da se sada nakupilo oko 150 tona, a ako dobijemo pomoć od Elektroprivrede BiH" mi ćemo organizirati akciju uklanjanja smeća-kaže Ivica Šimunović.

Inače, Gračac ima najuređeniju plažu na Jablaničkom jezeru u čije uređenje su stanovnici ovog naselja prošle godine uložili znatna sredstva i trud. Zbog toga je njihova zabrinutost veća jer bi smeće moglo ugroziti turističku sezonu od koje očekuju da im konačno donese zaslužene plodove.

Vezani članci